• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

 

"Za naše današnje društvo bilo bi dobro kada bi u jednomu danu obitelji ostale zajedno, kada bi se kuću pretvorilo u dom ostvarenja zajedništva u Božjemu miru."

Papa Benedikt XVI. (iz knjige "Isus iz Nazareta") 

 

pozdravkrižu

 

Križ - Kraljevo prijestolje ljubavi

34C krist kralj4

Razmišljanje uz svetkovinu Krista, Kralja svega stvorenja (c), 2016.

Novi red liturgijske godine stavio je nedjelju Krista Kralja na zadnju nedjelju kroz godinu. Time se želi pokazati da je cilj liturgijske godine uzvišeni Gospodin prema kojemu ide hodočasnički Božji narod. Tko je taj Gospodin, taj Kralj koji stoji u središtu današnjeg slavlja?

Pojam "kralj" najprije nas podsjeća na moć i bogatstvo. No Krist nije takav kralj. On je Kralj u najvećem poniženju i potrebi. On je Kralj kojem je križ prijestolje. Prijestolje ljubavi.

Pri slavlju današnje svetkovine ne radi se o ničemu drugom nego o ovoj istini: Krist nije vuk, nego Jaganjac. Jaganjac koji mora umrijeti, dok vukovi ostaju na životu. Na osnovi toga iskustva mi često radije zavijamo s vukovima nego da pripadamo glupim ovcama. Onda se može čuti slijedeće: Naravno da sam kršćanin, naravno da idem nedjeljom na misu, naravno da nikoga neću ubiti, ali neću dopustiti da me pokore. Moram gledati kako ću za sebe izvući bolji kraj, posao je posao, s tim vjera nema ništa.

Ili: naravno da sam za osiguranje radnih mjesta, za obnovu crkve, za čuvanje okoline... ali zašto da upravo ja dijelim svoje radno mjesto vremenski i financijski, zašto da ja putujem tramvajem, a ne svojim autom, i zašto da ja budem prvi koji će u Crkvi prići mojem susjedu? Gdje bismo uopće tako došli? Da, doista, kamo bi nas to odvelo?

To bi nas privelo vjeri i iskustvu: "Dostojan je zaklani Jaganjac primiti moć, i bogatstvo, i mudrost, i snagu, i čast, i slavu, i blagoslov!" (Otk 5,12). Jer vlast i kraljevska čast na kraju vremena ne pripadaju vuku nego Jaganjcu, ne moći nego Nemoći, ne oholosti nego Poniznosti.

Njegovi sljedbenici pripadaju onoj Nemoći koja širi ruke na križu da bi istovremeno postao nezaštićeni sluga čovječanstva i Kralj svijeta. To izvrtanje reda kako ga mi poznajemo dovodi u pitanje naša mjerila. Svijet se više ne da jasno podijeliti u desne i lijeve, gore i dolje, vjernik i nevjernik, siromašni i bogati. To je vukovska podjela koju je Jaganjac u svojoj nemoći slomio i prekrižio. Ta nemoć nezaštićene ljubavi postavlja u pitanje sva mjerila i principe djelovanja - pa i moje.

I za kraj jedna kratka kasidska pripovijest. Jedan učenjak dolazi rabiju i kaže mu: "Rabi, pitao sam sve učene ljude i prostudirao sve knjige, ali Boga nisam našao." A odgovori mu rabi: "Onda se nisi dovoljno sagnuo." (Sandra Ranner)

. . .

Prvo čitanje, Druga knjiga o Samuelu 5,1-3

U one dane: Dođoše sva izraelska plemena k Davidu u Hebron i rekoše: "Evo, mi smo od tvoje kosti i od tvoga mesa. Već prije, dok još Šaul bijaše kralj nad nama, ti si upravljao svim pokretima Izraela, a Gospodin ti reče: ’Ti ćeš pasti narod moj izraelski i ti ćeš biti knez nad Izraelom!’" Tako dođoše sve starješine izraelske kralju u Hebron, a kralj David sklopi s njima savez u Hebronu pred Gospodinom; i pomazaše Davida za kralja nad Izraelom.

. . .

Drugo čitanje, Iz Poslanice Kološanima 1,12-20

Braćo: Zahvaljujemo Ocu koji vas osposobi za dioništvo u baštini svetih u svjetlosti. On nas izbavi iz vlasti tame i prenese u kraljevstvo Sina, ljubavi svoje, u kome imamo otkupljenje, otpuštenje grijeha. On je slika Boga nevidljivoga, prvorođenac svakog stvorenja. Ta u njemu je sve stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, bilo gospodstva, bilo vrhovništva, bilo vlasti – sve je po njemu i za njega stvoreno: on je prije svega i sve stoji u njemu. On je glava tijela, Crkve; on je početak, prvorođenac od mrtvih, da u svemu bude prvak. Jer svidjelo se Bogu u njemu nastaniti svu puninu i po njemu - uspostavivši mir krvlju križa njegova - izmiriti sa sobom sve, bilo na zemlji, bilo na nebesima.

. . .

Evanđelje, Luka 23,35-43

U ono vrijeme: Podrugivali se Isusu glavari s narodom: "Druge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist Božji, Izabranik!" Izrugivali ga i vojnici, prilazili mu i nudili ga octom govoreći: "Ako si ti kralj židovski, spasi sam sebe!" A bijaše i natpis ponad njega: "Ovo je kralj židovski." Jedan ga je od obješenih zločinaca pogrđivao: "Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!" A drugi ovoga prekoravaše: "Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on - on ništa opako ne učini." Onda reče: "Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje." A on će mu: "Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!"

. . .

 

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com


tel.  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak, subota i po dogovoru 

Lokacija