• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

 

"Za naše današnje društvo bilo bi dobro kada bi u jednomu danu obitelji ostale zajedno, kada bi se kuću pretvorilo u dom ostvarenja zajedništva u Božjemu miru."

Papa Benedikt XVI. (iz knjige "Isus iz Nazareta") 

 

pozdravkrižu

 

Suputnik i supatnik

kamenovanje stjepana

Sv. Stjepan, prvomučenik (A), 26.12.2016.

Prvoga dana nakon Božića, 26. prosinca, Crkva slavi svetoga Stjepana, prvoga mučenika i jednoga od sedmorice đakona prve Crkve. Gorljivo je propovijedao o Isusu Kristu, a to se Velikom židovskom vijeću nipošto nije svidjelo.

Izvedu ga izvan gradskih zidina i kamenovahu, a svjedoci odložiše haljine do nogu mladića koji se zvao Savao. Djela apostolska svjedoče kako je Stjepan umirući molio: "Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh." Sudbina mu je bila slična Isusovoj.

Ime Stjepan grčkog je podrijetla (Stephanos), što u prijevodu na hrvatski znači "kruna". Uz ime Stjepan i Krunoslav i Krunoslava imaju imendan.

Ovo biblijsko izvješće drugoga dana Božića o mučeništvu Stjepanovu može nadopuniti tekst pod naslovom "Želite li dobro proslaviti Božić?" koji je napisao fra Bonaventura Duda:

"Ovih se dana molitva sama od sebe izvija iz svakoga srca. Možda se još više, naprosto, ćuti. Molitva za ljude. Za život. Za mir. Za sreću. Osobito voljenih. Djece. Mladih. Ali ne smijemo zaboraviti da ih ima mnogo - i previše - koje je život samljeo i melje. Oni s gorkošću slušaju naše limunade o Božiću. I za njih je on i Spasitelj i Ozdravitelj i Razveselitelj. Ponajprije tako da im je Supatnik i Suputnik. I njihova molitva šutnje, gorčine - možda čak i kletve - njemu nije tuđa. I oni su njegovi. I za njih ćemo moliti. Ljubeći ih jer su naši - „krv naše krvi, meso našeg mesa“. Ali možda će molitva za njih biti zapravo molitva za nas.

Želite li dobro proslaviti Božić? Nađite načina da budete nekome suputnikom i supatnikom i, ako je moguće, razveseliteljem. Možda će to biti baš i bespomoćnom šutnjom. Ali ako mognete, pronađite načina da to bude - a da nikome ne smetate - djelom. Možda je to netko vama najbliži."

Na dobro vam došao Božić i Sveti Stjepan!

. . .

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com


tel.  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak, subota i po dogovoru 

Lokacija