• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

 

Ako se, Gospodine, grijehâ budeš spominjao, Gospodine, tko će opstati? Al' u tebe je praštanje da bismo ti služili. 

Psalam 130, 3-4

 

pozdravkrižu

 

Brak je više od ugovora

27. NEDJELJA KROZ GODINU (B), 7.10.2018.

> Vilim Karlović: Kako sam preživio Vukovar i Ovčaru, svjedočanstvo

27B

Čovjek stvoren na sliku Božju ima moć i odgovornost. Može graditi, ali i uništavati. Čovjek je sudbonosno biće svijeta u kojem živi. On je također sudbina drugih ljudi s kojima živi.

U početku je Bog stvorio muškarca i ženu i naumio je da jedinstvo između njih bude čvrsto. Od tog početka pisac Knjige postanka govori u slikovnom i razumljivom jeziku svojih sunarodnjaka. On tumači stanje toga vremena, osobito odnos muškarca i žene. Od svih bića, samo žena je "pomoć koja mu odgovara". Oboje su stvoreni jedno za drugo i potrebni su jedno drugome.

Bračna ljubav je jača od bilo koje druge ljudske veze i po svojoj prirodi je za svaku ljudsku osobu jedinstvena. Iz toga proizlaze zaključci jedinstvenosti braka, jer brak je više od ugovora.

Obitelj, koju je Bog ustanovio radi čovjekove sreće, često je podijeljena grijesima svojih članova. Kristova ljubav i ljubav Kristovih vjernika neprestano popravlja njezino narušeno jedinstvo i pomaže joj da nadvlada sva iskušenja.

Teška su ova naša vremena za održivost braka. Statistike su poražavajuće. Muškarac i žena ne mogu živjeti zajedno ako svatko od njih misli samo na svoje interese. Bez suradnje, svaki brak postaje paklom.

Tko ima poteškoće, neka se upita: Što je potrebno mojem bračnom partneru? Što ga čini sretnim? Što mogu učiniti da ga razumijem?

Uz Božju pomoć, ako je bračni partneri iskreno žele i traže, moguće je otvarati svoje srce, razvijati ljubav i vježbati se u spremnosti na požrtvovnost, suzdržavati svoje agresivne pobude, smiriti svoj egoizam, brinuti se jedno o drugome, znati voljeti i opraštati.

Boriti se protiv rastave braka je teško. Treba se boriti za zdrav i kvalitetan brak, boriti se za te vrijednosti na vrijeme i ustrajno. Tada će i Božja pomoć doći na vrijeme.

Misna čitanja 27. nedjelje kroz godinu (B

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com


tel.  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak, subota i po dogovoru 

Lokacija