• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

 

Ako se, Gospodine, grijehâ budeš spominjao, Gospodine, tko će opstati? Al' u tebe je praštanje da bismo ti služili. 

Psalam 130, 3-4

 

pozdravkrižu

 

Križ, vlast i služenje

29. NEDJELJA KROZ GODINU (B), 21.10.2018.

29B

Isus je bio dobar učitelj, ali imao je barem na početku loše učenike, a ima ih nažalost još do danas. Dva brbljava apostola Jakov i Ivan znaju da ih Isus ima rado te mu iskazuju svoje želje.

Osvjedočeni su da će Isus jednoga dana biti veliki kralj i vladar.

Nadaju se da će im Isus dati dobre službe u svome dolazećem kraljevstvu. Ne znaju oni hoće li to kraljevstvo biti ovdje na zemlji ili neko nebesko kraljevstvo. U svakom slučaju nadaju se dobrim mjestima. Sigurno je sigurno.

Naletjeli su na dvije mine. Na prvu od ostalih apostola koji se počeše gnjeviti na Jakova i Ivana, a druga mina je Isusov odgovor: "Ne znate što ištete". Crkva koju Isus osniva nije zemaljska moć, ona je život, pokret, trajno svjedočanstvo živoga i nazočnoga Boga.

Zanimljiv je na ovu temu jedan istiniti događaj koji se pripisuje Piju VI. na dan njegova izbora za papu. "Postali ste papa i sada posljednji put slušate istinu. Laskavci će vas učiniti velikim. Ali sjetite se ponekad da ste jednom bili samo običan čovjek. A sada zbogom! Žurim se obožavati Vašu Svetost." Tako je govorio jedan kardinal papi Piju VI. nakon njegova izbora za papu 1775. godine.

Kako su crkveni dostojanstvenici prijašnjih vremena čitali evanđelje današnje nedjelje? Ne znamo o tome sve pojedinosti. Ali kako bilo da bilo često ih nije mimoilazilo ispunjenje sigurnog obećanja iz današnjeg evanđelja. "Čašu koju ja pijem, pit ćete i krstom kojim se ja krstim, bit ćete kršteni…"

I Pijo VI., "uz osamljenost na vrhu" pretrpio je svakakvih nevolja i konačno umro zatočen od Napoleona u Francuskoj 1799. godine.

Isus je znao što njega čeka, a i one koji ga budu slijedili. On opisuje i način gospodarenja svjetovnih vladara koji žude za čašću, vlašću i moću, te potiče svoje učenike, a tako i sve nas da tako ne bude među nama. On nije došao na svijet dati moć i privilegije, već u poniznosti dati nam sebe kao dar od Boga Oca koji želi da i mi postanemo mali, jednostavni, skromni i slobodni kao što je bio Isus. On želi da služimo jedni drugima, a ne da žudimo biti jedni iznad drugih. "Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! " (Mk 10,43). To je sloboda koja nas čini sličnima Bogu.

 

Misna čitanja 29. nedjelje kroz godinu (B)

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com


tel.  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak, subota i po dogovoru 

Lokacija