• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

 

Ako se, Gospodine, grijehâ budeš spominjao, Gospodine, tko će opstati? Al' u tebe je praštanje da bismo ti služili. 

Psalam 130, 3-4

 

pozdravkrižu

 

Vjera u Boga je - sve ili ništa

32. NEDJELJA KROZ GODINU (B), 11.11.2018.

32B

Primjeri velikodušnosti iz današnjih čitanja – a riječ je o dvije udovice, o jednoj iz Staroga zavjeta i o drugoj iz Novoga zavjeta - poručuju nam:

Bogu se sviđa onaj koji je spreman uložiti "sav svoj žitak" i ući u riziko, vjerujući Božjim obećanjima. Istinska vjera je sve ili ništa, bez obzira na situaciju.

Ostali koje susrećemo u evanđelju daju mnogo, ali sve je to samo nešto od njihova suviška. Udovica, naprotiv, daje sve što ima, svoj čitav život. Ona je razumjela o čemu se radi u odnosu prema Bogu: ne djelić, ne neki nevažni ostatak našega života treba pripadati Bogu, nego sve ili ništa. Isus je došao da bi nam to objasnio i to pred nama živio.

Mudro razmišljanje nas dovodi do biblijskog shvaćanja pojmova "potpuno" i "nešto". Ponašanje pismoznanaca je, izvana promatrano, u redu. Oni daju toliko, koliko im se čini da je potrebno i pravedno. Ali u stvarnosti daju zato, da bi nešto dobili, da bi dobili čast. I time oni više ne stoje u službi Boga, nego Boga iskorištavaju za svoje svrhe. Njihovo davanje više nije "darovanje sebe", nego postaje trgovinom: koliko ili što mogu očekivati, ako dadnem toliko i toliko?

Tko od Boga traži nekakvu uzvratnu uslugu, tko se, dakle, Bogu daruje da bi na neki drugi način bio nagrađen, nije se potpuno darovao. Istinski vjernik živi u svijesti da pred Bogom egzistira neograničeno. Ako smo u našem životu svemu orijentirani prema Bogu onda ćemo bez mnogo dodatnog truda iskusiti, kako sami sebe ponovno pronalazimo, kako nam se život stostruko vraća.

Dakle, davanje nečega od svoga obilja nije ništa posebno. Velikodušnost počinje ondje kada dajem nešto što bi i meni bilo korisno ili čak potrebno. I to završava ne samo dajući svoje stvari, novac, već sve: uključujući moć, vrijeme, svoj život. Isus je mogao reći: Ja sam vam dao primjer.

Misna čitanja 32. nedjelje kroz godinu (B)

Izvor: zupa-kajzerica.com/virc.at/pek

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com


tel.  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak, subota i po dogovoru 

Lokacija