• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

 

Ako se, Gospodine, grijehâ budeš spominjao, Gospodine, tko će opstati? Al' u tebe je praštanje da bismo ti služili. 

Psalam 130, 3-4

 

pozdravkrižu

 

Kralj kojem pristupamo uspravno

SVETKOVINA KRISTA KRALJA (B), 25.11.2018.

34B KK

Kip Krista Spasitelja, Rio de Janeiro, Brazil

Kada je uzbudljivi triler pri kraju ne možemo zatvoriti knjigu ili isključiti televizor. Tek kad saznamo tko je bio krivac, napetost u nama splasne.

Današnja svetkovina je sasvim nešto drugo, ali ipak se radi o nečem uzbudljivom. Crkvena ili liturgijska godina završava današnjom nedjeljom. S nadolazećom prvom došašćevnom nedjeljom novi je početak.

Tijekom protekle liturgijske godine čuli smo izvještaje o različitim susretima i zapletajima, mnoge osobe su bile u igri i nestale su. Današnja nedjelja je u tome vrhunac i prekretnica. Na sceni je Osoba koja i danas ima glavnu ulogu, ali u drugačijem svjetlu. Danas slavimo veliko finale - Krista Kralja.

Kraljice i kraljevi još uvijek živo uzbuđuju javnost. Gdje se oni pojave mase se skupljaju. Ne prođe ni tjedan dana u kojima se ne događaju njihove najnovije afere i obiteljske intrige koje se mogu pročitati i vidjeti u medijima. Čak i ako te okrunjene glave nemaju što za reći na političkoj pozornici i da u svakodnevnom životu možemo prilično dobro funkcionirati i bez njih, oni su pak još uvijek u središtu pozornosti. Nekako je jedinstvena i neobična fascinacija koja proizlazi iz značenja pojma "kralj".

Mnogi su pjesnici, pisci i glazbenici pisali i skladali svoja djela o stvarnom i dobrom Kralju svijeta čije srce ljubi. Za Njim čezne ljudska duša: biti vrijedan i poštovan, ljubiti i biti ljubljen, biti priznat, u nutrini biti lijep. Sve su to vrijednosti koje plivaju u našoj najdubljoj nutrini kad se susretnemo s ovakvom slikom o Kralju. Današnja nas nedjelja potiče na tu iskonsku ljudsku težnju kada govorimo o Kristu, Kralju.

S konvencionalnim kraljicama i kraljevima On se ne može mjeriti. On ne nosi zlatnu nego trnovu krunu. On ne dolazi u pratnji državnih limuzina nego na magarcu. Ne sjedi u raskošnim foteljama, On visi na križu. U ophođenju s ljudima On se ponaša uistinu kraljevski.

Njegovo kraljevstvo ne čini pompa i raskoš nego njegova nježnost, njegova blagost, njegova osjetljivost s kojima pristupa ljudima. On je Kralj koji nema podanika, naprotiv On je kralj koji nas čini djecom kraljevstva, koji naše duboke čežnje za prepoznavanje i uvažavanje želi ispuniti. K ovome Kralju ne mora se puzati na koljenima; ne, ovaj Kralj želi da mu idemo ususret uspravno.

Stoga je za nas dobro, da danas kao i svake godine slavimo ovu svetkovinu. Krist je naš Kralj, što zapravo znači da smo mi Kraljeva djeca. Tako će veliko finale na koncu crkvene godine biti također i naše finale.

 

Misna čitanja svetkovine Krista Kralja (B)

Izvor: edeltraud thünemann/pek

 

Ne-iznuđena ljubav

Ruski pisac Dostojevski u romanu "Braća Karamazovi" donosi prigovor koji Veliki Inkvizitor upućuje Isusu: "Da si dohvatio krunu i mač, svi bi ti se rado podložili. U jednoj te istoj ruci ujedinio bi vladavinu nad tijelima i dušama, i započelo bi kraljevstvo mira. Ti si to propustio… Nisi sišao s križa kada su ti podrugljivo vikali: "Siđi s križa i povjerovat ćemo da si Sin Božji!"

Ti nisi sišao jer nisi htio preko čuda ljude učiniti robovima. Žudio si za slobodnom a ne, pomoću čuda, iznuđenom ljubavlju…".

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com


tel.  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak, subota i po dogovoru 

Lokacija