• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

 

Ako se, Gospodine, grijehâ budeš spominjao, Gospodine, tko će opstati? Al' u tebe je praštanje da bismo ti služili. 

Psalam 130, 3-4

 

pozdravkrižu

 

Vjera bez djela kao zdjela bez jela

3. DOŠAŠĆEVNA NEDJELJA (C), 16.12.2018.

3C adv

„Što nam je činiti?“ – pitaju ljudi Ivana Krstitelja. On ne traži od njih da ga slijede u pustinju. Ostavlja ih u njihovim životnim okolnostima, ali im daje konkretne upute kako će obraćeno živjeti.

Krist je došao u našu povijest. Gospodin je blizu! On svake godine sve više dolazi. Božić nam je pred vratima. On je blagdan Božjeg darivanja nama. Radosni smo radi toga. I što nam je činiti da bismo ga iskreno i radosno dočekali?

Dijeliti s drugima svoju radost, ali i suvišak svoga posjedovanja… pa otkidati i od neophodnoga. Darivati drugima svoje vrijeme, svoju vedrinu, svoje sposobnosti… dakako, poštujući uvijek osobnost drugoga. To je put kako ćemo najbolje ostvarivati zajedništvo s drugim ljudima.

Što nam je dakle još činiti?

Zalagati se za istinu o sebi samima i životu uopće, ne zadovoljiti se bezbrižnim i raskošnim životom, promijeniti sebe, „svoj svijet“ i svijet drugih, ne zadovoljiti se osrednjošću i napola izvršenim zadatkom, reagirati na nepravdu u svojoj sredini, uzvjerovati da je Gospodin Isus u našoj sredini, čija nam je pomoć snažno i trajno potrebna.

Ivanova uputa Tko ima dvije haljine neka podijeli s onima koji nema“ nam je trajno nadahnuće. Ne zaboravimo da je“ vjera bez djela mrtva“, kao „zdjela bez jela“, kako kaže pater Antun Cvek.

Tek živa i djelotvorna vjera donosi pravu radost na koju nas zove današnje bogoslužje dok kliče: „Gospodin je blizu!“ A kad je Gospodin blizu trebamo se pobrinuti da nam se ne ugasi svijeća, da nam Njegovo svjetlo trajno svijetli.

Misna čitanja 3. Došašćevne nedjelje (C)

 

Čuvati svjetlo

Nakon križarskog pohoda u Svetu Zemlju neki se vitez zavjetovao da će zapaliti svijeću na Svetom grobu u Jeruzalemu i donijeti je neugašenu u svoj rodni grad Firenzu. To je od njega učinilo drugoga čovjeka. Od ratobornoga viteza pretvorio se u miroljubiva čovjeka.

Kad su ga putem napali razbojnici nije se branio. Dobrovoljno im je dao sve što su tražili, samo da mu ne ugase svjetlo. Uzeli su mu opremu i konja, oružje i novac i dali mu neko bijedno kljuse. Pošto je uspio prebroditi još mnoge opasnosti dojahao je u Firenzu sjedeći na kljusetu leđima prema naprijed da tijelom zaštiti plamen svijeće. Ulični su dječaci mislili da je luđak pa su pokušali sve da mu ugase njegovo svjetlo. Nekim čudom uspio je ipak očuvati plamen i njime zapaliti svijeću na glavnom oltaru katedrale.

Na pitanje prijatelja, koji je također nosio svjetlo, kako se treba vladati da se svjetlo ne ugasi, on je odgovorio: „Ovaj mali plamičak zahtijeva da prestanete misliti na sve ostale stvari. Ni jedan trenutak ne smijete se osjećati sigurnim. Kad ste ga spasili iz jedne opasnosti već vam se u slijedećem času može ugasiti.“

Prema priči Selme Langerlöff

 

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com


tel.  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak, subota i po dogovoru 

Lokacija