• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

 

Ako se, Gospodine, grijehâ budeš spominjao, Gospodine, tko će opstati? Al' u tebe je praštanje da bismo ti služili. 

Psalam 130, 3-4

 

pozdravkrižu

 

Ovozemaljsko i vječno poslanje obitelji

SVETA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA (C), 30.12.2018.

12god Isus

Današnji evanđeoski tekst ne opisuje neku obiteljsku idilu. Isusovi roditelji su zaprepašteni i zabrinuti zbog njegova ponašanja. Upitaju ga: „Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili?

Isus se pokušava opravdati, ali oni nisu shvatili to opravdanje: „Zašto ste me tražili? Zar niste znali da mi je biti u onome što je Oca mojega? Oni ne razumješe riječi koje im reče.”

Čovjek je u redovitim okolnostima čitavoga svog života vezan uz obitelj. Pripadnost obitelji ne smije zarobiti mladoga čovjeka i potisnuti nešto što je značajnije od obiteljske pripadnosti. Drugim riječima, dijete se mora osamostaliti i krenuti vlastitim putem u životu.

Isus u svojoj dvanaestoj godini napušta roditelje te ostaje u hramu. Marija i Josip ne shvaćaju taj prvi čin nezavisnosti Isusove. Javlja se svijest o poslanju koje mu je Bog namijenio. Dolaze do izražaja općenite granice obiteljskih odnosa i ovisnosti. Čovjekov odnos prema Bogu i vlastitoj sudbini važniji je od svih drugih, pa i obiteljskih odnosa. Time se obitelj ne ugrožava nego se svodi na svoju pravu mjeru. Roditelji u odgoju trebaju poštivati ljudsku osobu svoga djeteta i poziv koji mu je Bog uputio. Marija i Josip se pokazuju roditeljima što poštuju poziv koji sami ne shvaćaju.

Roditelji imaju pravo na ljubav i privrženost svoje djece. Ali često ih žele posve zaposjesti i posjedovati. Naprotiv, roditelji trebaju umijeti svojoj djeci dati dovoljno prostora da se razviju u samostalne i odgovorne osobe. To znači pravilno odgajati.

Svi biblijski izvještaji današnjeg dana nam pokazuju da Sveta obitelj nipošto nije bila obitelj bez problema. Josip i Marija pokušavahu, onoliko koliko razumijevahu, dijeliti život svog tako zbunjujućeg Sina i pratiti ga na putu postupnog razotkrivenja njegove tajne. Oni zaslužuju naše divljenje za tu svoju raspoloživost i otvorenost za Božje puteve s njima.

Čitanja na blagdan Svete obitelji

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com


tel.  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak, subota i po dogovoru 

Lokacija