• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

 

Ako se, Gospodine, grijehâ budeš spominjao, Gospodine, tko će opstati? Al' u tebe je praštanje da bismo ti služili. 

Psalam 130, 3-4

 

pozdravkrižu

 

Početak nastave u Isusovoj školi

2. NEDJELJA KROZ GODINU (C), 20.01.2019.

2C 2019 svadba kana

Svadba u Kani Galilejskoj je kršćanima manje više poznat događaj iz Isusova života opisan u Novom zavjetu. To je mjesto u blizini Nazareta prema Galilejskom moru u kojem je Isus učinio svoje prvo čudo.

Na svadbu među ostalim gostima pozvani su i Isus, njegovi učenici i njegova majka Marija. Isus se odaziva jer želi posvetiti ženidbu koju će kasnije uzdignuti na sakrament.

Vjerojatno su obitelji mladenaca bile siromašne, pa im je eto ponestalo vina. Da se ne osramote na svečan dan pred gostima, Marija je to primijetila te se samoinicijativno obraća Isusu i veli mu da domaćini nemaju više vina, te od njega očekuje pomoć. Iako Isus do tada nije učinio nijedno čudo, Marija je znala da On kao Sin Božji to može učiniti. Na Marijinu zamolbu Isus joj uzvraća: "Ženo … još nije došao moj čas!" Naziv "ženo" bio je s poštovanjem, tako su nazivane i kraljice.

Djevica Marija prva je koja se obratila Isusu za pomoć. Zbog toga se smatra pomoćnicom i zagovornicom ljudi u potrebama i nevoljama. Bila je sigurna da će Isus učiniti što je molila pa je pošla poslužiteljima i rekla im da učine što im Isus kaže. Tamo je bilo šest kamenih posuda za pranje ruku od dvije do tri mjere, ukupne zapremine oko petsto litara. Isus je rekao poslužiteljima da napune posude vodom do vrha, što su i učinili. Potom im reče: "Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola" (Iv 2,8). Ravnatelj stola se začudio odakle to dobro vino, ne znajući što se dogodilo.

To je bilo prvo Isusovo čudo. Njime je pokazao da može gospodariti prirodom. I to je prva objava Kristove slave koja budi vjeru učenika, da je On obećani Mesija. Nastava u Isusovoj školi je počela.

I danas postoji Kana u mnogostrukim oblicima. Kana su svi oni koji su na kraju svojih snaga, kojima je iscrpljena sva svježina života i vjere, koji su izgubili svaku nadu. Praznina samoće koja ne želi zajedništvo, gubitak smisla ili bezvoljno životarenje, sve je to Kana danas. Ali i danas Isus želi osloboditi ljude iz te smrtne praznine i bezizlaznosti. "Moj vrč se polako prazni. Jako sam žedan. U mojoj zemlji više nema vode. Kako da ja drugima tažim žeđ pićem koje i sam žudim ako ti, Gospodine, ne ispuniš moju životnu prazninu?" (H. Rusche).

Misna čitanja 2. nedjelje kroz godinu (C)

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com


tel.  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak, subota i po dogovoru 

Lokacija