• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

 

Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome, po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje ... Srce raskajano, ponizno, Bože, nećeš prezreti.

  Psalam 51,3.19

 

pozdravkrižu

 

Radikalni Isusov nauk ljubavi prema neprijatelju

7. NEDJELJA KROZ GODINU (C), 24.02.2019.

> Župne obavijesti

> Tjedni raspored bogoslužja i misnih nakana

7C 2019

Mora li Isusove riječi njegov sljedbenik doslovno shvaćati? Pomagati onima koji nas vrijeđaju; odreći se nasilja i time uskratiti svoje pravo na obranu časti; darivati, ne pitajući se je li primatelj vrijedan toga? Opasnost, da se takve riječi doslovno poštuju, nije velika.

Ali tko se usudi upustiti u to, taj osjeća dašak dodira divne slobode Božje; od ljubavi koja nam se bez zasluga daruje. Osmjehnuti se kad nam se pljune u lice, pomoći tamo gdje nam se okreću leđa - to su nama ljudima (ne)dokučive Božje stvaralačke aktivnosti. Ovaj svijet, ako želi zadržati smisao svoga postojanja, drugoga puta nema!

Ljudi su stvoreni da bi poput Krista postali Bogu slični. Bog ljubi i odvajkada prašta. On je Bog milosrdan, pun nježnosti i dobrote. Poslao nam je i svoga Sina kako bi ljubav konačno slavodobitno nadmašila mržnju. Nakon Krista praštanje je postalo baština svijeta. Praštanje koje se odnosi na sve pa i na neprijatelje. I mi moramo naučiti praštati kako nas je Krist poučio i dao nam primjer. Ne budemo li imali takav stav prema drugim ljudima, onda se ne možemo nazvati Kristovim učenicima. Jer, ljubeći svoje neprijatelje, nasljedujemo milosrdnog Boga i živimo Kristovim životom.

Ako kršćani još uvijek žive po starozavjetnom načelu „oko za oko“, „zub za zub“ za njih Krist još nije došao na ovaj svijet i otkupio ga. Ipak za promjenu i obraćenje nikada nije kasno, pa se upitajmo na kojoj smo razini shvaćanja, prihvaćanja i života ovoga radikalnog Kristova nauka.

 

Misna čitanja Sedme nedjelje kroz godinu (C)

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com
tel.  +385 1 655 02 93

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

17:00 - 18:30 sati: utorak, četvrtak, subota i po dogovoru 

Lokacija