• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

 

Ako se, Gospodine, grijehâ budeš spominjao, Gospodine, tko će opstati? Al' u tebe je praštanje da bismo ti služili. 

Psalam 130, 3-4

 

pozdravkrižu

 

Čisto srce stvori mi, Bože

PEPELNICA - ČISTA SRIJEDA (C), 06.03.2019.

pepelnica 2019Pepelnica ili Čista srijeda označuje početak korizmenog vremena koje traje četrdeset dana (korizma, lat. quadragesima = četrdesetnica). To je vrijeme pokore i priprave na proslavu vazmenog otajstva - muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista.

Danas se u bogoslužju obavlja obred posipanja pepelom ili pepeljenje. Pepeo je proizvod vatre, te na temelju prastarog načina mišljenja ima snagu čišćenja. U tom smislu označuje pokoru, kao oslobađanje od grijeha i prianjanja uz Boga.

Pepeo je također znak ljudske prolaznosti, krhkosti i kratkoće ljudskog života. Kršćanina koji vjeruje u uskrsnuće pepeo podsjeća da ne smije posve prionuti uz dobra ovoga svijeta, uz novac i vlast, kao da bi ta dobra mogla dati smisao ljudskome životu.

Obred pepeljenja je izražen riječima svećenika dok nam stavlja pepeo na čelo i kaže: "Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti" ili "Obrati se i vjeruj Evanđelju". U to je uključeno i priznavanje vlastite grješnosti, označuje poziv na obraćenje, ali i nade da nas Božja dobrota može ponovno očovječiti.

Nisu dovoljni samo vanjski čini pokore. Bog od nas ne traži u prvom redu obredne čine ili postupke koji ne zadiru u naš život. On traži naše srce. Mada naši postovi, naša milostinja i molitve ništa ne vrijede bez predanja sebe samih, ipak tim činima očitujemo svoje kajanje i svoju ljubav.

Nikad dovoljno ne otkrivamo Boga Isusa Krista i nikad dovoljno ne prianjamo uza nj, s kojim smo vjerom povezani. Istina, kršteni smo, no uvijek trebamo tražiti Boga i neprestano svoj život usklađivati s evanđeljem.

post karmelicani

Misna čitanja na Pepelnicu (C)

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com


tel.  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak, subota i po dogovoru 

Lokacija