• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

 

Išli su, išli plačući, noseći sjeme sjetveno; vraćat će se s pjesmom noseći snoplje svoje.

  Psalam 126,6

 

pozdravkrižu

 

Život bez trajnog obraćenja je varka

3. KORIZMENA NEDJELJA (C), 24.03.2019.

> Župne obavijesti

> Tjedni raspored bogoslužja i misnih nakana

3C K2019

Temeljna tema današnjeg bogoslužja je Isusova riječ o neplodnoj smokvi koju se ostavlja na životu neko vrijeme jer se očekuje da će donijeti plodove. U slici je to obraćenje čovjeka, promjena njegova ponašanja, promjena mentaliteta, svakodnevnog djelovanja, mišljenja i osjećanja. To je zaokret u životu, kada iz tame hodimo prema svjetlu.

„Obratiti se znači cijeli život okrenuti prema Isusu Kristu. Odreći se ne samo grijeha nego i bogova kojima se klanjaš. U obraćenju je važno imati svijest dobitka, a ne gubitka. Obraćaš se i odričeš svega - ne zato da bi izgubio, nego da bi stostruko dobio.

Obraćenje - to je uvjerenje da se život može spasiti samo tako da ga se izgubi, a to znači da se izgubi sve ono što je privid života. Čovjek se grčevito drži svake sitnice ovdje na zemlji, kao da o tome ovisi njegov život. Bez odricanja nema obraćenja. Tko se ne zna odreći, taj robuje. Čega se ne možeš odreći, tvoje je ropstvo.

Obratiti se u prvome redu znači dopustiti da u životu Bog doista bude Bog. Da je na najvišem, najvažnijem, prvome mjestu. Da nitko ne bude važniji. Ako je Bog na svom mjestu, onda sve druge stvari dobivaju svoja mjesta.

Treba početi čitati Sveto pismo i učiniti da ta knjiga bude najvažnija i prva u životu. To je logika opredjeljenja za vjeru u Isusa. To ujedno znači da molitva, razgovor s Bogom , mora biti važniji od razgovora s ljudima ili sa samim sobom. Treba stati na stranu pomirenja, praštanja, ljubavi, dobrote. To je osnovni stav obraćenog kršćanina.

Obraćenje ne može bez molitve. Ubaciti u brzinu - to je obratiti se. Dati gas - to je moliti. Ne koristi ni sama molitva ni samo obraćenje, nego oboje idu zajedno. Katoličko obraćenje nije u tome da se na druge viče da se obrate, nego da se ti obratiš. I nemojte nikad pomisliti da ste obraćeni, nego uvijek mislite da se tek trebate obratiti, onda ćete biti na pravome putu.

Samo oni koji Isusa traže, nalaze ga. Koji misle da su ga našli nikad ga ne mogu naći.
Obraćenje kao nekakvo stanje ne postoji, postoji stalna aktivnost hodati ususret Bogu.
Krotak i ponizan čovjek nikad ne napada druge. On drugoga prihvaća. Farizeji su uvijek napadali druge.

Budi svjetiljka, nemoj tjerati druge da budu svjetiljke, a ti si u mraku. Isus nije niti jednom grješniku rekao: Ako se ne obratite neću s vama sjesti za stol. Svjetiljka se ne treba bojati mraka.

Obraćenje je ovo: Bog stoji pred vratima tvog srca - Čovječe, ne budimo više neprijatelji, dosad si radio prema knezu ovog svijeta, ogovarao si, klevetao, mrzio si, ljenčario, zavidio, bludno griješio, varao druge. Reci đavlu ne - Neću više s tobom. Odvraćam se od tog puta.
Valja jasno vidjeti što je ovdje na zemlji najvažnije?

Sve što napraviš dobro - to te čeka, to ne propada, to je ispred tebe, čeka te u nebu.
Svaki grijeh, zlo, sebičnost - to je gubitak, to uništava tvoju stazu prema životu.
Obraćenje je stalni izlazak iz mlakosti u gorljivost, da je to stalno čišćenje, mijenjanje.

Po čemu se prepoznaje obraćeni kršćanin? Po tome što se neprestano mijenja na bolje.
Mlakost ne nastaje isključivo tako da prestaneš moliti, mlakost može nastati i kad stalno moliš, ali uvijek jednako i molitva te ne mijenja.“ (Izvor: Tomislav Ivančić „Obraćenje“)

 

Misna čitanja 3. korizmene nedjelje (C)

 

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com
tel.  +385 1 655 02 93

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

- tijekom tjedna pola sata prije i poslije sv. mise

- nedjeljom poslije župne mise 11:30 - 12:00 sati

- ili uz najavu na telefon 01 655 02 93

Lokacija