• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

 

Ako se, Gospodine, grijehâ budeš spominjao, Gospodine, tko će opstati? Al' u tebe je praštanje da bismo ti služili. 

Psalam 130, 3-4

 

pozdravkrižu

 

U poniznosti nam je Bog bliz

 22. NEDJELJA KROZ GODINU (C),  01.09.2019.

22C prva mjesta

Slikar Hieronymus Bosch / Izvor: commons.wikimedia.org

Svoj nauk Isus svojim sljedbenicima predstavlja iz primjera svakidašnjih događanja. Ovoga puta se radi o gozbi i o mjestu koje se na njoj mora zauzeti. Isus naglašava da je bolje uzeti zadnje mjesto jer se

time dobiva prilika da te domaćin počasti i pozove na jedno od prvih mjesta, bliže domaćinu. Postavlja li Isus stvarno kao primjer takvu lažnu poniznost i naivnu motivaciju?

Ne, sigurno ne! Ali nam želi staviti važnu činjenicu pred oči: važno je poći k zadnjem mjestu i to mjesto će nas dovesti bliže k domaćinu.

Položaj koji imamo u životu ne odgovara uvijek našim željama. Mnogi nam znadu "podmetati nogu", ali i mi sami često idemo putem koji smatramo lagodnijim. Teško je naći pravo mjesto u kojem bismo posve našli sebe i bili na raspolaganje drugima. Današnja nedjelja nam pomaže da shvatimo kako naći pravo mjesto u svom životu.

Ljudi se vazda guraju za boljim mjestima. Krist pokazuje da je Kraljevstvo Božje namijenjeno poniznima. Ako želimo stati na Božju stranu, automatski stojimo na strani onoga koji se u pravednosti zauzima za diskriminirane, odbačene, oštećene... Onda je to zadnje mjesto na strani onih koji se ne usuđuju niti sanjati o novom nebu i o novoj zemlji. Ali to je mjesto gdje nam je Bog najbliži. Ne tražimo zadnje mjesto da bismo bili ili izgledali skromni, ili da bismo dobili Božju nagradu, nego zato jer je to mjesto gdje nas čeka sâm Bog! Nije nam uvijek lako shvatiti takvu logiku evanđelja, ali druge ljudske logike nema.

Misna čitanja 22. nedjelje kroz godinu (C)

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com


tel.  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak, subota i po dogovoru 

Lokacija