• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

 

"Za naše današnje društvo bilo bi dobro kada bi u jednomu danu obitelji ostale zajedno, kada bi se kuću pretvorilo u dom ostvarenja zajedništva u Božjemu miru."

Papa Benedikt XVI. (iz knjige "Isus iz Nazareta") 

 

pozdravkrižu

 

Cvjetnica. Nedjelja muke Gospodnje

5. travnja 2020.

cvjetnica 2020

Draga braćo i sestre u Kristu, dragi župljani, i dalje ostajemo povezani u molitvi i čežnji za zajedničkim susretom sa Isusom u Sakramentima. To je mjesto rasta naše vjere i pročišćenja od oholosti, zavisti i svih onih promašaja koji nas odvode od Boga.  

Budimo radosni i sretni radi svoga brata ili sestre u Kristu - jer je dobar, jer je zdrav, jer je na pomoć drugima, jer nije zajedljiv, jer mi pomaže - radujmo se jedni za druge i jedni radi drugih da "vaša radost bude potpuna" (Iv 15,11). 

Želim vas obavijestiti da će na YouTube kanalu Župe biti prijenosi bogoslužja uživo:

> Petak, 3. travnja u 18:00 - Križni put i sveta Misa 

> Cvjetnica, 5. travnja u 11:00 

> Veliki četvrtak, 9. travnja u 19:00

> Veliki petak, 10. travnja u 19:00

> Velika subota, 11. travnja u 20:00

> Uskrs, 12. travnja u 11:00

Molimo jedni za druge i Bog vas blagoslovio!

Željko Nestić, župnik

 

z lin

 

Homilija. Nedjelja muke Gospodnje. Cvjetnica

5. travnja 2020. u 11:00

Župa Rođenja Isusova - Kajzerica, Željko Nestić

Misna čitanja na Cvjetnicu

Iz 50, 4-7; Ps 22, 8-9.17-20.23-24; Fil 2, 6-11; Mt 26, 14 – 27, 66

(Bilo bi dobro prije nego pročitate homiliju za Cvjetnicu, pročitate liturgijska čitanja koja možete naći u Bibliji prema gore naznačenim kraticama ili na poveznici naše web stranice. Izvrsno bi bilo i vrlo korisno kada biste kao roditelji o čitanjima porazgovarali i sa svojom djecom. Sada je vrijeme koje nam omogućava obnoviti ili razviti neke stare obiteljske običaje i mehanizme koje će nas učiniti još više Božjima.)

Draga braćo i sestre u Kristu,

nakon slušanja Muke koju nam opisuje evanđelist Matej, ostajemo u nekoj posebnoj duhovnoj klimi i raspoloženju koje nas ima uvesti u Veliki Tjedan u koji ulazimo. Ovo nije samo puki opis da bismo znali kako je to bilo, već slušali smo riječ Božju, a prošle nedjelje slušali smo o tome kako Riječ Božja ima snagu vratiti mrtvaca u život. I ako je ikada u godini potrebno biti osjetljiv na svaku Riječ što izlazi iz Božjih usta, onda je to ovaj Sveti Tjedan. Usudim se reći srećom - uskraćen nam je izazov provoditi dane po trgovačkim centrima, kupovati sve što nam treba i ne treba, od pilića do zečeva, provoditi sate u bučnim prostorima koji nas odvode od Tišine velikoga tjedna. Imamo gotovo idealne prilike stvoriti ozračje u kojem ćemo slušati Riječ Božju koja nam daje život, vadi nas iz grobova. Nemamo priliku za susret u Sakramentima, tim više, naša čežnja za Kristom raste, molimo Boga ta upravo ta čežnja u meni, ta napetost koja čeka susret sa Kristom urodi plodom, a to je; omekša moje srce za Riječ Boga.

Potrebno je paziti na svaku riječ kada govorimo o Muci Gospodina našega Isusa Krista jer ona stoji na kraju puta. Isus je, kao i mi sada na ovoj Zemlji, na putu prema Jeruzalemu, prema ispunjenju svoje zadaće zbog koje je i došao na svijet. Započeli smo Korizmu samim počecima svetog pisma. Ta Pisma su nam tumačila kako je sve krenulo nizbrdo od prvog čovjeka, neposluhom se čovjek odvojio od Boga, čovjek je postao mjerilo dobra i zla.

Sjećate se kako je ono Bog rekao o plodu sa drveta spoznaje dobra i zla: ’Da ga niste jeli! I ne dirajte u nj da ne umrete!’“ Čovjek nije poslušao.

Sada je došao trenutak, nakon svih potopa, proroka, najava, ropstava, kraljevstava, borbi, grijeha – sada je trenutak kada Bog čini novi zahvat, novi Savez, novi dogovor kojim čovjeka otima Smrti i osposobljava ga za Život.

Isus je ušao slavno u Jeruzalem – to je kraj – a zapravo Početak. Isus ulazeći u Jeruzalem, ulazi zapravo u moju grešnost, u grijeh čovjeka i odnosi ga: Evo Jaganjca Božjeg, koji odnosi grijehe svijeta – pokazuje na početku Isusovog djelovanja Ivan Krstitelj. Isus ulazi u moju grešnost i donosi božanski život. On ulazi u moj grijeh kako bi me učinio imunim, otpornim na smrt u koju me vodi grijeh. A neka lica i naličja grijeha, opisana su današnjoj muci.

Vrlo kratko, više kao poticaj za osobno razmatranje: Na početku je IZDAJA, Juda izdaje Isusa, za trideset srebrnjaka. U svojoj Božanskoj komediji, Dante je izdajice smjestio u zadnji krug pakla. Nešto obećaš, nečemu ili nekomu se posvetiš, pristaneš slobodno na Poziv i onda: izdaja … k tome još, za novac!

Nakon Posljednje Večere gdje su se svi odreda zaklinjali na vjernost, na čelu sa Petrom – Isus moli u Getsemanskom vrtu. Zna da je to kraj, zna sve što ga čeka, osjeća strah i smrtnu tjeskobu. Pomiruje se sa Voljom Boga Oca, nije to lako. Učenici spavaju: briga ih! Događa se drama, nema veće drame od ove za Isusa, sada je trenutak svih trenutaka za Isusa – a učenici, njegovi najvjerniji, oni koji su ga vidjeli na djelu i riječima – koji su se uvjerili da je on Sin Boga – oni spavaju. MLAKOST. NEZAINTERESIRANOST.

Juda dolazi izdati Sina Čovječjega – i tu je naguravanje, vika, NASIILJE, sad je vrijeme da se vidi tko je tko, a kad ono: „Tada ga svi učenici ostave i pobjegnu!“ KUKAVICE. Kako oni, tako i ja. Panika i strah čine od njih neprepoznatljive ljude. Gdje su sad one njihove zakletve i vjernost? „Tada ga svi učenici ostave i pobjegnu!“ Samo tako.

A onda, glavari svećenički i cijelo Vijeće traže LAŽNO svjedočanstvo, lažima se nadaju opravdati zlo, kaže se još i danas: „radi većeg dobra.“ A onda IZRUGIVANJE slugu.

Zatim, događaj sa Petrom – nešto što stalno radimo, ubacujemo se u neka društva i kako bismo bili prihvaćeni činimo sve što treba: „Ne znam toga čovjeka“ pravda se Petar sluškinji. Shvatio je što je učinio: „I iziđe te gorko zaplaka.“

Ovdje nam, ne slučajno, evanđelist spominje i Judinu izdaju. Juda je shvatio što je učinio: „ode te se objesi.“ Juda nije ništa gori od Petra, obojica su ga zanijekala, obojica izdala, obojica se i pokajala. U čemu je onda razlika? Što se Petar u svojem pokajanju, tjeskobi i strahu oslonio na Boga – Bog je taj koji prašta, On je iznad mene. Nisam ja iznad Boga da bih rekao: to niti Bog ne može oprostiti, opet plod s drveta spoznaje dobra i zla. Juda se poništava. To je ono što grijeh u konačnosti hoće od čovjeka – samouništenje.

A onda nam i lik Pilata ukazuje na grešnost, rulja koja dovikuje i mjeri, sprema kaznu, izruguje, smije se,… sve to je čovjekova grešnost u koju ulazi Isus, ne boji se uči, pa i pod cijenu života – samo kako bi čovjeka ponovno osposobio za Boga. I tu je odgovor na pitanje: Kakva je to Radosna vijest, evanđelje u svemu ovome što smo čuli? Bog ulazi u moju nutrinu i čini me opet sličnim Bogu, kao ono na Početku.

Braćo i sestre, ući nam je u tišinu Velikoga Tjedna, otvoriti pristup Bogu u moju nutrinu da ju obnovi i pripremi za Uskrs. Amen!

 

z lin

 

 

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com


tel.  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak, subota i po dogovoru 

Lokacija