Župni zborovi u čast svoje nebeske zaštitnice

SVETKOVINA SV. CECILIJE

Zbor sa župnikom

Zboraši i župnik vlč. Željko Nestić / Foto: župljanka

Svetom Misom koju je u petak, 22. studenoga, predslavio župnik vlč. Željko Nestić, proslavili smo spomendan sv. Cecilije, zaštitnice glazbenika i pjesnika. U liturgijskom slavlju sudjelovali su mješoviti zbor odraslih i zbor mladih.

Tako smo zajedničkom liturgijskom pjesmom pod vodstvom orguljašice Silvije Magdalene Šimić odali čast sv. Ceciliji u slavu Bogu.

Tako je i ove godine naša župna zajednica na poseban način proslavila spomendan sv. Cecilije, djevice i mučenice, zaštitnice pjesnika, glazbenika i slijepih.

Njezin nas spomendan podsjeća na bitnost svete glazbe kao jedinstvenog dara kroz koji se vjernicima približava značenje liturgijskog slavlja i daje naslutiti „ono nešto“ od neizmjerne slave Neba.

Vjeruje se da je sv. Cecilija za života mogla čuti anđeosko pjevanje. Sveta glazba „duši dobre volje“ uistinu donosi odjek iz onostranog; kao da se u uhu pjevača i slušatelja materijalizira, uglazbljuje nešto od one beskrajne mistike i ljepote Neba. Sveta glazba približava nas Nebu i Nebo približava nama.

Gdje je pjesma tu je i zajednica. Gdje je zajednica koja želi činiti dobro tu je i Duh Božji. Gdje je Duh Božji tu su u „svoje vrijeme“ i plodovi Duha: ljubav, radost, mir... Sveta glazba gradi i izgrađuje zajednicu.

Mučenička smrt sv. Cecilije podsjeća nas da je odgovor na Božji poziv najviši ideal kojem trebamo težiti putujući ovim svijetom, služeći pri tome Bogu i ljudima, darom koji nam je dan.

Zbor

Zbor(ovi) u crkvi / Foto: M. Matković

Na spomendan sv. Cecilije zahvalimo joj na njenom svetom zagovoru, zahvalimo Bogu na daru glazbe. „Pjevajte Gospodinu pjesmu novu, i u zboru svetih hvalu njegovu!“ (Ps 149, 1). Marija Matković

 

z lin

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com


tel.  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak, subota i po dogovoru 

Lokacija