• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

"Tko dakle misli da stoji, neka pazi da ne padne. Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati."

 Iz Prve poslanice Korinćanima (1. Kor 10, 12-13) 

pozdravkrižu

 

Veliki tjedan

veliki tjedan c

Veliki tjedan 2016.

Veliki tjedan, tjedan između Cvjetnice i Uskrsa, cijela obitelj će duboko proživjeti ako se za to dobro duhovno pripravi. Kristov život u svim njegovim potankostima pratimo u obredima Velikog tjedna. Njegovo javno djelovanje trajalo je nešto više od dvije godine. Svečano ulazeći u Jeruzalem Krist ide prema svome ljudskom svršetku.

Na njegovu ulasku na Cvjetnicu u Jeruzalem ljudi ga oduševljeno dočekuju. U Kristu oni vide obećanog Mesiju, koji bi im trebao donijeti i političko oslobođenje. Njihova politička očekivanja Isus ne može ispuniti; radi toga se usklik „Hosana!“ brzo pretvara u osudu: „Raspni ga!“

Sveti tjedan župna zajednica započinje procesijom na Cvjetnicu. Naše obitelji sudjeluju u svečanome mimohodu oko crkve s maslinovom grančicom u ruci, možda i s kiticom cvijeća na drvenoj dršci, koju se može oviti i ukrasnim papirom. Buket pak može biti od maslinovih ili palminih grančica, cvijeća, zelenila, tulipana, narcisa svezanih vrpcama različitih živih boja.

Obredi Velikog četvrtka su spomenčin Posljednje večere, koju je Isus slavio sa svojim učenicima. Te večeri im daje znak bratskoga služenja u pranju nogu. Te večeri Isusa će i uhititi. Nakon procesa protiv Isusa, koji je vođen pred velikim svećenicima i rimskim namjesnikom  Poncijem Pilatom, Isus je osuđen na smrt. Toga se prisjećamo na Veliki petak. Obredi počinju obično u 15 sati, u vrijeme Isusove smrti, ili u vrijeme prema mjesnim običajima.

Velika subota je dan Isusova mirovanja u grobu, jedini dan u godini kada se ne slavi bogoslužje. Tek navečer, ili još bolje, u rano jutro prije sunčeva izlaska, počinje proslava Isusova uskrsnuća, kojim Veliki tjedan i cijela crkvena godina dostižu svoj vrhunac. (pk)

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

SWIFT: ZABAHR2X

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak i subota

te po dogovoru


SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa: 9:00

Župna misa: 11:00

Večernja misa: 18:30

 

Lokacija