• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

"Za sebe si nas stvorio, Gospode, i nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi."

Sveti Augustin

pozdravkrižu

 

Idi, pa i ti čini tako!

15. nedjelja kroz godinu (C), 2016.

15C

Ova zapovijed što ti je danas dajem nije za te preteška niti je od tebe predaleko. Jer blizu ti je Riječ, u tvojim ustima i u tvome srcu, da je vršiš. (Pnz 30,11.14)

U našoj crkvi na Kajzerici nalazi se slika "Milosrdni Samarijanac" koju je 1992. godine oslikao akademski slikar Vladimir Polić. Evanđeoska poruka slike je "Idi pa i ti čini tako" prema kojoj Isus milosrdnog Samarijanca stavlja za uzor svima nama. Naš župni listić "Samarijanac" (župne obavijesti) nazvan je upravo po ovom evanđeoskom uzoru.

Zakon što nam ga Bog nalaže upisan je u samu našu narav. Bog nas je stvorio ovakvima kakvi jesmo te nas poziva da živimo od njegove ljubavi, u uzajamnom bratstvu gdje svatko priskače u pomoć potrebama onih koji ga okružuju.

Današnje Evanđelje počinje pitanjem: "Učitelju, što mi je činiti...?" To je pitanje o mjestu kršćanina u svijetu. Svi mi živimo - bez da smo si toga svjesni - na najrazličitijim područjima od kojih svako ima svoja pravila, zakone i forme. Zbog toga postoji opasnost da i vjera postane samo jedan "dio", takoreći "nedjeljne aktivnosti" koje s ostalim područjima života nemaju nikakvu povezanost. Jer na poslu i u slobodno vrijeme vrijede druga pravila. Ali ne bi smjelo biti nikakva jaza između naše vjere i svakodnevnog života. Vjera ima smisla samo onda kada prožima sav naš život, sva njegova područja. Na to nas upućuje već i starozavjetno čitanje:

"Ova zapovijed što ti je danas dajem nije za te preteška niti je od tebe predaleko. "Zapovijed" - smjerokaz za život koji je Izrael primio od Jahve za svoje spasenje i koji mu pokazuje put k sretnom životu u zajedništvu s tim Bogom - nije nešto neodrživo ili strano. Jednako vrijedi i za zapovijed ljubavi prema bližnjemu koja mora postati osnovom našega svakodnevnog djelovanja i koju moramo živjeti s unutrašnjim osvjedočenjem. Najteže u toj zapovijedi nije pitanje tko je i gdje je moj bližnji. Problem je u tome što mi svoje bližnje ne primjećujemo ili imamo dobre razloge zašto ljubav prema bližnjemu baš sada nije moguća.

Zapovijed ljubavi prema bližnjemu nisu samo pobožne riječi u bogoslužju nego me se osobno tiče. U svemu što doživljavam je ljubav prema bližnjemu moguća. Bližnjih koji nas trebaju ima dovoljno. Moramo samo naučiti primijetiti ih i postati im bližnji. (pk)

 

 

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak i subota,

te po dogovoru

 

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa: 9:00

Župna misa: 11:00

Večernja misa: 18:30

 

Lokacija