• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

"Tko dakle misli da stoji, neka pazi da ne padne. Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati."

 Iz Prve poslanice Korinćanima (1. Kor 10, 12-13) 

pozdravkrižu

 

Krist - jedini prolaz kroz "uska vrata"

21C

Razmišljanje uz 21. nedjelju kroz godinu (c), 2016.

Danas završavaju 31. Olimpijske igre u Rio de Janeiru na kojima su fenomenalni hrvatski sportaši osvojili deset medalja. Oduševljeni smo iskazivanjem njihove vjerničke i domoljubne pripadnosti, osobito tijekom intoniranja hrvatske himne. Ali našim pogledima nezaobilazan je i veličanstveni kip koji je 2007. proglašen jednim od sedam svjetskih čuda.

 

Kip Krista Otkupitelja (portugalski: O Cristo Redentor) prikazuje Isusa Krista na brdu Corcovado u Rio de Janeiru, Brazil. Skulptura je visoka 39,6 metara i teška 700 tona, a nalazi se na 709 metara nadmorske visine. Izgrađena je od armiranog betona i steatita.

Kip je izrađen u Francuskoj 1926. U Brazil je prenesen u dijelovima godine 1931. Radovi na kompleksu trajali su pet godina, a kip je svečano otvoren 12. listopada 1931. 

Krist Otkupitelj, Onaj koji je na Kalvariji otkupio cijeli svijet, sve ljude od stvaranja svijeta do sudnjega dana, upućuje nam i danas u Evanđelju svoju poruku. A to je život samoprijegora i ljubavi prema drugima. Uzak je to, ali jedino spasonosan put.

"Gospodine, je li malo onih koji se spašavaju?" To pitanje zaokuplja ljude svih vremena. Svatko si prije ili kasnije postavlja pitanje o vječnom spasenju ili o konačnoj Božjoj udaljenosti. No, Isusa ne zanimaju brojevi i količine. On nabraja uvjete pod kojima se ljudi mogu spasiti. "Trudite se..." – nije dovoljno samo po imenu (ili po krsnom listu) biti član te zajednice kršćana, Crkve; nikome od nas nebo neće pasti u krilo. Da bismo se spasili moramo krenuti na put. Tamo gdje su kršćani svjesni svoga poslanja, gdje stvarno krenu putem Kristovim, tamo se događa nešto što privlači i one izvana.

Vjera u Krista od nas traži zalaganje, promjenu mentaliteta i života. A to nije uvijek lagano. Naša povezanost s Bogom traži odvažnost da usklađujemo svoj život sa zahtjevima koje On pred nas postavlja.

Vidjeli smo ovih dana mnoge sportašice i sportaše koji ogromnu snagu i volju unose u natjecanja da bi, kristovski rečeno, "ušli kroz uska vrata" i postali pobjednici.

Svima je - svakome na svoj način - u životu pružena šansa, jer "doći će s istoka i zapada, sa sjevera i juga i sjesti za stol u kraljevstvu Božjemu" (Lk 13,29). Svim ljudima je upućena pozivnica. Odlučujuće pitanje će biti, jesmo li unutra ili vani; ulazimo li s Kristom kroz uska vrata nudeći ovdje braći i sestrama široko srce a ne sebičnu uskogrudnost i sebeljublje.

Michelangelo reče jednom jednoj grofici:

"Navršio sam osamdesetšest godina i nadam se da će me Gospodin skoro pozvati k sebi".

Grofica ga upita: "Jeste li se toliko umorili životom?"

"Nipošto, ja sam upravo željan života!" - odvrati umjetnik. (pk)

 

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

SWIFT: ZABAHR2X

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak i subota

te po dogovoru


SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa: 9:00

Župna misa: 11:00

Večernja misa: 18:30

 

Lokacija