• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

"Otvori, Gospodine, srca naša, da se priklonimo riječima Sina tvoga!"

Djela apostolska (Dj 16, 14b)

 

pozdravkrižu

 

Gozba mudrosti

20. NEDJELJA KROZ GODINU (B), 19.08.2018.

20B

Izvor slike: schutterstock.com

Zajedničko blagovanje je kod Židova u Isusovo vrijeme uvijek bilo povezano s obredom. Otac obitelji predmolio je zahvaljujući na početku blagovanja za kruh a na kraju za vino.

Obitelj je sudjelovala u molitvi i iz očeve ruke primala kruh i vino.

Obiteljska gozba nije bila dakle samo zadovoljenje životne potrebe ili izraz ljudske društvenosti nego i oblik povezanosti pred Božjim očima i s Božjim darovima, vanjski znak obdarenosti životom, hranom i prijateljstvom.

U sklopu te tradicije treba razumjeti i današnje prvo čitanje u kojem se Bog kao Mudrost predstavlja kao gostoprimac te poziva ljude za svoj stol.

Mi kršćani u tome vidimo navještaj novozavjetne stvarnosti o kojoj je riječ u evanđelju. Isus nam se daje kao hrana i piće da u njemu imamo životnu mudrost i zajedništvo ljubavi s Bogom i braćom, jednom riječju: puni život koji ne prestaje. Kršćanin koji ne bi prihvaćao tu ponudu zaista ne bi bio mudar.

Uzvanici smo stola Gospodnjeg i zato naš život ne smije biti bilo kakav. Pavao u drugom čitanju opominje Efežane i nas: "Pomno razmotrite kako živite! Ne kao ludi nego kao mudri. (...) Svagda i za sve zahvaljujte Bogu..."

Kao i svi drugi, kršćani su samo ljudi, ali njihova vjera u bogoslužju i uopće u životu treba odražavati optimizam, radost, pjesmu. Na pitanje: "Po čemu se prepoznaju kršćani?" rimski pisac Plinije u 2. stoljeću dao je jednostavan, ali zanimljiv odgovor: "Kršćani se prepoznaju po tome što pjevaju pjesme Kristu kao svome Bogu".

Na Božji i Isusov poziv odgovaramo slavljenjem euharistije, osobito nedjeljom uz molitvu, pjesmu i blagovanje. Svaka misa je gozba mudrosti koja djeluje na nas tako da mudro živimo. Pod uvjetom da razlikujemo tijelo Kristovo vjerom, unutrašnjom pripravom i - ne posve beznačajno - vanjskim vladanjem.

 

Misna čitanja 20. nedjelje kroz godinu (B) Izvor: zupa-kajzerica.com/lp-listić-32/85/schottmessbuch

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak i subota,

te po dogovoru

 

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa: 9:00

Župna misa: 11:00

Večernja misa: 18:30

 

Lokacija