• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

"Otvori, Gospodine, srca naša, da se priklonimo riječima Sina tvoga!"

Djela apostolska (Dj 16, 14b)

 

pozdravkrižu

 

(Be)smisao života "kruha i igara"

21. NEDJELJA KROZ GODINU (B), 26.08.2018.

> U nedjelju, 2. rujna, sv. misa za pok. župnika fra Nedjeljka Dominika Sliškovića u 10:30 sati

21B

"Kruha i igara" ("panem et circenses") - tim je riječima rimski satiričar Juvenal izrazio najvažnije želje rimskog društva početkom 2. stoljeća.

Umjesto da se brine za opće dobro i angažira za boljitak grada, vlast je narodu ponudila cirkuske igre i skretanje pozornosti od bitnih stvari. Pun trbuh i dobra zabava, tuži se Juvenal, to je ono što zanima svjetinu i ništa više od toga.

"Kruha i igara" – čini se da je životno geslo i mnogih današnjih ljudi. Živjeti bezbrižno, nešto malo raditi i dobro se zabavljati.

Čovjek međutim umire ako živi samo od kruha. Industrija zabave i površnosti u ljudskim bićima ostavlja pustoš. Izgubljeno vrijeme je neispunjeno, prazno vrijeme. Vrijeme u kojemu nismo živjeli kao ljudi, u kojemu nismo ništa iskusili, naučili, stvorili, uživali ili pretrpjeli. Na kraju života, kada se okrenemo unatrag, lijepo bi bilo vidjeti da smo našu prošlost ispunili ljubavlju, dobrotom, mirom, pravednošću, istinoljubivošću, strpljivošću, unatoč svim tegobama koje smo imali. Naša prošlost govori o nama, o tome kako smo se i s koliko vjere nosili kroz život.

Čovjek bi se u životu trebao boriti za nešto više od samoga života. Zato nije najvažnije na zemlji ostati što dulje, već je bitan smisao našeg boravka. Ne treba željeti životu pridodati dane, već osmišljene dane života, razlučiti bitno od nebitnoga, prolazno od vječnoga, prepoznavati plod srca i duha, a ne opipljivih stvari.

U današnjem evanđelju riječ je o Isusu Kristu kao istinskom kruhu koji silazi s neba. Blagovati taj kruh znači prihvatiti i slijediti Isusa, njegove riječi i djela.

Za mnoge je to prezahtjevno. Ne žele prihvatiti Isusov životni program pa kažu kao i učenici u evanđelju: "Tvrda je to besjeda! Tko je može slušati?" 'Tvrd govor' koji se ne može slušati, zapravo je znak tvrdoće srca koja se opire Božjoj riječi. "Otada mnogi učenici odstupiše, više nisu išli s njime." Isus ih uvjerava: "Riječi koje sam vam govorio duh su i život su".

Opredjelimo se za Isusa koji nas na vrijeme upozorava da nam "kruh i igre" ne mogu biti isključivi smisao našega života.

 

Misna čitanja 21. nedjelje kroz godinu (B) Izvor: zupa-kajzerica.com/andjelko.domazet/schottmessbuch

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak i subota,

te po dogovoru

 

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa: 9:00

Župna misa: 11:00

Večernja misa: 18:30

 

Lokacija