Krštenje

Glavna "vrata" u Kristovu zajednicu

Krštenje djeteta je za roditelje, braću, sestre, cijelu obitelj i rodbinu, ali i za cijelu župnu zajednicu od velikog značenja. Roditelji se odlučuju ne samo za vjeru svoga djeteta nego žele potvrditi i svoju vjeru. Oni žele krštenjem reći da ovaj zemaljski život nije sve; mi vjerujemo u vječni život s Bogom.

krštenje djetetaOpredijeljenost za Boga može pokazati samo zreo čovjek. Ipak je preporučljivo krstiti i dijete, jer što je vrijednost za odrasle, ne bi smjelo biti uskraćeno ni djetetu. Naposljetku, i osobna vjera raste prateći dijete u vjeri.

Pri izboru kuma ili kume ne bismo se trebali voditi toliko rodbinskim ili financijskim razlozima, nego time, koliko je kum spreman pratiti dijete u njegovim vjerskim i životnim odlukama. Otud je posve razumljivo zašto kum mora biti iste vjere kao i novokrštenik.

Krsna svijeća daje se roditeljima kao znak novoga života s Kristom. Ona se zapali svake godine za rođendan i imendan. U mnogim obiteljima postoji lijep običaj da se krsna haljina s imenom i datumom krštenja unaprijed pripremi i čuva kao svetinja. Dvije lijepe molitve pri kraju krštenja trebaju podsjetiti roditelje na odgovornost koju krštenjem prihvaćaju. Za majku se moli da omogući svome djetetu ljudsko ozračje, da bi se shvatilo kako smo u Bogu kod kuće. Za oca moli svećenik da bude dobar otac, kako bi njegova djeca shvatila, što to znači kad kažemo „Bog je naš Otac.“

U nekim zemljama postoje posebna pisma za vjerski odgoj djeteta do šeste godine. Naime, svaka tri mjeseca u godini šalju se savjeti za međuljudski i obiteljski rast u vjeri. Dobro bi bilo razgovarati sa župnikom o mogućnostima ovakvih korisnih napomena i u našim župama ili biskupijama. (pek)

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

vlč. Krunoslav Kolar

 

ŽIRO-RAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

ŽUPNI URED

ureduje: utorkom, četvrtkom i petkom

17:00 - 18:00

Tijekom ljeta ured je otvoren

utorkom i četvrtkom (17:00 - 18:00)

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

Tijekom ljeta nema nedjeljne večernje mise.

 

 

Lokacija