Pjevački zborovi

Autor: Marija Matković

Pjesmom slavimo Gospodina

Aktivnosti pjevačkog zbora u župi Rođenja Isusova na Kajzerici datiraju još iz vremena dragog nam pokojnog župnika fra Nedjeljka Dominika Sliškovića. Iz toga razdoblja sa zahvalnošću se možemo prisjetiti liturgijskog muziciranja i glazbenog vodstva gđe Jasne Jegić, dipl. crkvene glazbenice.

Da se crkvenoj glazbi i pjevanju u našoj crkvi i tada posvećivala osobita pozornost svjedoči i činjenica da je u našoj župi, a za potrebe aktivnog sudjelovanja puka u liturgiji izdana crkvena pjesmarica „Dominika” (naslovnicu pjesmarice možete vidjeti OVDJE.) U njoj se nalazi preko 700 pjesama ili liturgijskih tekstova za potrebe bogoslužja. Pjesme i liturgijske tekstove za pjesmaricu je odabrao, uredio i priredio za tisak gosp. Petar Kuran Petronije. Promocija pjesmarice je bila u ožujku 2009. godine. 

zbor u crkvi1

Valja osobito istaknuti i djelovanje gđe Snježane Rakarić Šimeg, dipl. katehistice, koja je u suradnji s gđom Jasnom Jegić, a također svojim sviranjem i glazbenim vodstvom, uvelike potpomagala i sudjelovala u glazbenim aktivnostima župe. Od godine 2005. gđa Snježana se također uključila i u vjeroučiteljske aktivnosti u župi. Odlaskom gđe. Jasne glazbeno vodstvo mladih naraštaja i odraslih u cijelosti preuzima  gđa Snježana Rakarić Šimeg u suradnji s nama dragim fra Josipom Korenom, upraviteljem župe od rujna 2009. do kolovoza 2012.

U kolovozu 2012. župu preuzima sadašnji župnik vlč. Mijo Šibonjić. On nastavlja kvalitetni pastoralni rad svojih prethodnika, ali također donosi i novi impuls energije u život župe. Po dolasku vlč. Mije župni mješoviti zbor odraslih i zbor mladih preuzima gđica Iva Denona, a dječji zbor gđa Snježana. Tako formirane strukture zborova djeluju i danas.

Iva Denona je prvostupnica glazbe (bacc. art.) i apsolventica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, smjer glazbena pedagogija. Od listopada 2015. upisana je na bečko sveučilište Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, smjer crkvena glazba i priprema se za stupanj master u zbornom dirigiranju i gregorijanici.

iva za org

Pod vodstvom gđice Ive Denone, u mješovitom zboru odraslih, s oko 15-tak članova, razvija se suptilnija podjela glasova, te danas zbor njeguje višeglasno -četveroglasno pjevanje. Uz pučke pjesme izvode se mise i liturgijske skladbe poput Aleluja (obr. Miroslav Martinjak), Aleluja (Iva Denona 2012), Misa (Šime Marović 1996), Misa Sv. Ivana Evanđelista (Kristijan Palčec 2011), Ko košuta (Schubert), Zdravo Tilo (obrada Miho Demović) itd. Drugu godinu u nizu (2014, 2015) mješoviti zbor naše župe sudjeluje na susretu mješovitih pjevačkih župnih zborova grada Zagreba o spomendanu Svete Cecilije („Svi kliknimo Kristu”, zagrebačka katedrala, 20.11.2014. https://www.youtube.com/watch?v=LSfWCB7XEfs

zbor djeca
Mješoviti zbor odraslih sudjeluje u liturgijskom slavlju nedjeljne mise u 10:30 sati te na misnim slavljima o svetkovinama. Zbor mladih broji 10-ak članova te uz orgulje i nekoliko instrumenata izvodi mlađem naraštaju prilagođeniju liturgijsku glazbu na Misi nedjeljom u 19 sati. Najmlađe pjevačice i pjevači u župi okupljaju se u dječji zbor s oko 10-tak članova, a svojim pjevanjem doprinose liturgijskom slavlju na dječjoj misi nedjeljom u 9 sati.

Od listopada 2015. ulogu orguljaša i zborovođe mješovitog zbora odraslih te zbora mladih preuzima gđica Silvia Magdalena Šimić. Maturirala je na Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zadru, smjer glasovir. Studentica je treće godine Instituta za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smjer orgulje, u klasi profesorice Elizabete Zalović. U studenom 2015. zajedno s članovima mješovitog zbora odraslih Kajzerica sudjeluje na susretu mješovitih pjevačkih župnih zborova grada Zagreba o spomendanu Svete Cecilije u zagrebačkoj katedrali 20. studenoga 2015.

 orguljašica i slavica

Orguljašica Silvija Magdalena Šimić i članica zbora Slavica Alvir tijekom probe 

Osim što naši župni zborovi sudjeluju u najsvetijem slavlju, sv. Misi, gdje pjevaju, a onda dakle dvostruko mole, važno je istaknuti da su župni zborovi ne samo glazbene zajednice nego i zajednice gdje se župljani susreću i druže čime se dalje razvija zajedništvo vjernika u župi. Blagoslov je kad župni zbor pjeva višeglasno i jednodušno.

 zbor u crkvi2

Mješoviti zbor tijekom župne mise

I kao što je u svom obraćanju članovima mješovitih zborova grada Zagreba o blagdanu sv. Cecilije (studeni, 2015) istaknuo dr. don Tonči Matulić „...crkva, to je zapravo zbor, autentični duh crkve ižarava iz zbora, jer zbor svojim pjevanjem, svojim „svetim zborovanjem”, širi duh radosti, oživotvoruje duh vjere, ufanja i ljubavi...”

Raspjevani zbor najljepše uprizoruje zajednicu spašenih i anticipira život proslavljene Crkve.

I zato, dragi župljani, svoja mala i velika glazbena umijeća nemojte „zakopati” ili prezentirati uskom krugu susjeda anonimnim nastupima u vašim kupaonicama. Učlanite se u naše zborove i umnožite svoje talente.

Pjesmom slavimo Gospodina!

Liturgijska zajednica - pjevačka skupina

Drugi vatikanski sabor ističe (u Konstituciji o svetoj liturgiji, br. 112) da "liturgijski čin poprima plemeniti oblik kad se Božja služba svečano obavlja s pjevanjem, kad sudjeluju sveti službenici, a narod djelatno sudjeluje". Oduvijek je u Crkvi bila prisutna svijest da pjevanje nije samo neki "ukrasveć spada u bitan način izražavanja iz vjere, radosti, nade i pokajanja. Činjenica je da pjevanje više sjedinjuje i budi raspoloženje i zanos. (usp. dr. Milan Šimunović, GK 4.12.2011.)

http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_php&Itemid=41&news_ID=19559

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

vlč. Krunoslav Kolar

 

ŽIRO-RAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

ŽUPNI URED

ureduje utorkom, četvrtkom i petkom

od 17:00 do 18:00

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

 

 

Lokacija