Planinarskim stazama Majci Božjoj Sljemenskoj

27.06.2020.

Tekst: Milijana Gabrić

hodočašće na sljeme 5

U subotnje jutro, 27. lipnja 2020. na spomendan sv. Ladislava, utemeljitelja zagrebačke biskupije, skupina župljana naše župe Rođenja Isusova na Kajzerici, predvođena župnikom vlč. Željkom Nestićem, zaputila se na hodočašće Majci Božjoj Sljemenskoj Kraljici Hrvata. ...

Hodočašće je započelo planinarskim usponom na vrh Sljeme od parkirališta Bliznec, podno gore Medvednice, preko Bikčevićeve staze i planinarskog doma Puntijarka do kapelice Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata.

Dvosatni uspon Medvednicom, popraćen mnoštvom veselih trenutaka, kulminirao je svetom misom u 12 sati u veličanstvenom ambijentu sljemenske kapelice. Ta kapelica je od 1963. godine župna crkva turističke župe Sljeme. Naziva se turističkom župom jer nema trajno nastanjenih vjernika nego su to samo planinari i turisti.

Euharistijsko slavlje predvodio je o. Franjo Korade DI, župnik navedene župe dok je vlč. Željko koncelebrirao. Za vrijeme propovijedi p. Franjo je prisutnima predstavio povijest, arhitekturu i unutrašnje uređenje kapelice.

Nakon svete mise, osnaženi hodočasnici su nastavili radosno druženje uz ručak u planinarskom domu Puntijarka.

Tijekom ručka kajzerički planinari-hodočasnici, ne skrivajući svoje pozitivne dojmove, redom su izražavali želju za više takvih druženja te se spontano javila ideja o osnivanju planinarskog društva pri našoj župi. Vlč. Željko, koji se i sam aktivno bavi planinarenjem, je spremno prihvatio prijedlog da se već ove jeseni pokuša realizirati ova inicijativa.

Sudeći po reakcijama prisutnih župljana hodočasnika, koji su odmah dali nekoliko prijedloga u koja mjesta bi planinarsko društvo trebalo organizirati izlet, čini se da će inicijativa biti dobro prihvaćena.

Nakon ručka i kratkog odmora započelo je spuštanje do parkirališta Bliznec i povratak domovima.

Hvala dragom Bogu na radosnom druženju i nezaboravnom hodočašću u park prirode Medvednica! Neka Majka Božja Sljemenska, Kraljica Hrvata, blagoslovi i štiti na planinarskim stazama sve sadašnje i buduće planinare - hodočasnike zagrebačke Kajzerice! Milijana Gabrić

hodočašće na sljeme 4

hodočašće na sljeme 3

hodočašće na sljeme 1

hodočašće na sljeme 2

hodočašće na sljeme 6

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

Krunoslav Kolar

 

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak i subota, te po dogovoru

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

 

Lokacija