Blagoslov obitelji

Blagoslov obitelji - duhovna snaga za život

blag ob svijecaKršćanska obitelj je “Crkva u malom“ i to je dovoljan razlog da se u njenoj sredini barem jedanput godišnje nađe župnik, predstojnik i predvoditelj župne zajednice. Župnik će pohoditi obitelj unutar redovitih pastoralnih posjeta, a u drugim zgodama kad ga sama obitelj pozove da zajedno s njom proslavi koji značajan događaj njena života, kao što je krštenje, obljetnica braka i sl. To je prigoda da s njime porazgvore o pitanjima vjere, o vjerskom odgoju djece, o životu župe i Crkve uopće.

 

Ima i drugih prigoda kada će svećenik posjetiti obitelj, u slučaju bolesti, ispovijedi, pričesti ili bolesničkog pomazanja. Ili radosnije prigode kao što je useljenje u novi stan, obitelj će pozvati svećenika da stan blagoslovi. Onaj godišnji i redoviti blagoslov obitelji je uobičajen i redovit u božićnom vremenu kada župnik posjećuje sve obitelji koje se prijave u župnom uredu.

U nekim gradskim župama se prakticira i drugačiji blagoslov obitelji; u župnoj se crkvi u određeni dan za određene ulice obitelji okupe na svetoj misi. To je prigoda da tema propovijedi bude obiteljski život, odgoj djece i slične teme. Glava obitelji donese svoj obiteljski karton radi župne datoteke i ako mogu i žele tom prigodom donesu i svoj novčani prilog za potrebe župe. Oni koji žele blagoslov novog do sada neblagoslovljenog stambenog ili poslovnog prostora svećenik će to bez daljnjega učiniti tijekom cijele godine. I ako netko izričito želi godišnji blagoslov obitelji u svome stanu u vrijeme božićnih blagdana župnik će to rado učiniti.

U većini župa se prakticira klasični, uobičajeni „blagoslov kuće ili stana“  a to je zapravo blagoslov obitelji kada u božićno i pobožićno vrijeme obitelji posjećuje svećenik. Preporuča se da tada svi članovi obitelji budu na okupu i zajednički obnove svoju vjeru u Isusa Krista, utjelovljenog Sina Božjega. Ako nije moguće da svećenik dođe u božićno vrijeme, taj blagoslov se sa župnikom može dogovoriti i u neko drugo liturgijsko vrijeme.

Praksa blagoslova obitelji u našoj župi

U našoj župi je godinama u božićnom vremenu blagoslov obitelji održavan u crkvi. Iskustvo je pokazalo da je to na svakom planu bio uspješan oblik obiteljske molitve i blagoslova. Novi župnik od 2012. godine koristi uobičajene posjete obitelji u njihovu stanu ili kući, jer želi „iz prve ruke“ upoznati svoju župu i katoličke vjernike. Iskustvo je pokazalo da je to bilo neophodno. Župa je trajno u ekspanziji naseljevanja mladih obitelji od kojih neki, s obzirom da vjernici na Kajzerici imaju samo sakralni vrlo skučen prostor a ne i crkvu, poneki odlaze na nedjeljne mise u svoje bivše župe. Župnikov posjet u njihovim sredinama za blagoslov obitelji se pokazao kao neophodan i hvalevrijedan. To se osjeća i po povećanom broju vjernika na nedjeljnim misama.

Za blagoslov obitelji, u kući ili stanu, pohvalno je pripraviti križ, svijeću, blagoslovljenu vodu i Bibliju. (pek)

Raspored blagoslova obitelji u našoj župi za 2016/2017. pogledajte

>> OVDJE

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

vlč. Krunoslav Kolar

 

ŽIRO-RAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

ŽUPNI URED

ureduje utorkom, četvrtkom i petkom

od 17:00 do 18:00

Aktualno uredovno vrijeme župnog ureda možete saznati iz tjednih župnih obavijesti.

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

 

 

Lokacija