Molitveni vijenac Kraljice obitelji

Autor Marija Matković

Marijin zagovor je naša snaga

Od siječnja 2014. u župi Kajzerica djeluje ogranak molitvene udruge „Molitveni vijenac Kraljice obitelji“ (MVKO). Riječ je o molitvenoj udruzi čija je ključna karizma zagovorom Majke Božje, Kraljice obitelji, potaknuti duh molitve u obitelji kako bi obitelj, a time i Domovina, doživjela svoj moralni i duhovni preporod.

Udrugu MVKO utemeljile su godine 2000. u Zagrebu Ana Blažević i Nevenka Grilec, uz podršku sestara Pohoda Marijina. Udruga danas djeluje diljem Hrvatske. Prvu Svetu misu po nakani Molitvenog vijenca Kraljice obitelji održao je don Josip Stepan (salezijanac) u župi Marije Pomoćnice na Knežiji, a ideju MVKO podržali su i drugi svećenici: don Ante Stojić (salezijanac, aktualni duhovnik MVKO), p. Mihovil Filipović (monfortanac), p. Đuro Filipović (karmelićanin) i pokojni mons. Josip Frkin.  Funkciju predsjednice udruge sada obnaša Marina Šturlić. Udruga MVKO se osobito utječe u zagovor Majci Božjoj Kraljici obitelji. Lik Kraljice obitelji čuvan u udruzi, u rukama, ovjenčanih svetom krunicom, nosi dva golubića kao simbol zajedništva supružnika i obitelji.

mv logo

 

 

 

 

Sl. 2: Glavni konstitutivni element udruge je molitveni vjenčić koji čini 31 obitelj (pojedinac), obično u župi. Ovakva struktura vjenčića slikovito je prikazana logom udruge u obliku cvijeta s 31 laticom u čijem središtu je lik Kraljice obitelji

 

 

U župi može djelovati i više vjenčića, a svi vjenčići diljem Domovine udružuju se u Molitveni vijenac. Pojedini vjenčić djeluje uz duhovnog voditelja svećenika, a također uvelike se oslanja na molitvenu podršku određene redovničke zajednice.

mv iskaznica

Upisom u vjenčić svaki član vjenčića dobiva vlastitu iskaznicu udruge (sl. iznad) sa svojim brojem u mjesecu. Time preuzima molitveni zadatak da jedan određeni dan svakog mjeseca moli, posti, i blaguje Tijelo Kristovo na misnom slavlju, a na dobrobit vlastite obitelji, drugih obitelji u vijencu, udruzi i domovini, te na dobrobit svoga svećenika i redovničke zajednice, a također i na pomoć pokojnima iz obitelji molitvenog vijenca. Udruživanjem 31 obitelji, svećenika i redovničke zajednice postiže se duh molitvenog zajedništva te vijenac neprekidne molitve kroz cijelu godinu.

Članovi vjenčića okupljaju se jednom mjesečno na zajedničku Sv. misu koju predvodi svećenik duhovni voditelj. Za potrebe vjenčića (obavijesti, molitvene akcije, komunikacija s vodstvom udruge, itd.) osobito se brinu dva člana vjenčića u funkciji „Marte i Marije”.

 

mv marija bistricaKajzerička „Marta i Marija” s karakterističnim žutim šalom udruge MVKO. Hodočašće u Mariju Bistricu, molitva vjernika na svetoj misi, svibanj 2014.   (Foto D. Šturlić)

 

 

MVKO, u misiji osnaživanja molitvenog duha u obiteljima i župnoj zajednici, za članove i sve druge podržavatelje organizira godišnja hodočašća i duhovne obnove. Također, udruga surađuje i s drugim molitvenim pokretima i inicijativama kako bi se osnažilo jedno, Bogu, Majci Božjoj i crkvi, odano srce hrvatskog puka. U zajedništvu s brojnim drugim molitvenim pokretima u prvom došašćevnom tjednu 2014. organizirano je sedmodnevno sveudiljno klanjanje „Jerihonsko bdijenje” za Domovinu u crkvi Corpus Domini. Pobožnost je svečano zaključena misnim slavljem u crkvi Marije Pomoćnice (Zagreb, Knežija) 8. prosinca 2014. na blagdan Bezgrješnog začeća. Kako je ovaj blagdan ujedno i blagdan udruge MVKO, po završetku svečanog misnog slavlja, uslijedio je domjenak uz MVKO kao domaćina.

Udrugu MVKO krasi i karitativna aktivnost, pa se bilježi primjerice novčana pomoć obiteljima poplavljenima u Gunji. U različitim osobnim, obiteljskim i nacionalnim potrebama udruga inicira i interventne molitvene aktivnosti. Nastoje se dakle vršiti duhovna i tjelesna djela milosrđa osobito prema obitelji kao temeljnoj jedinici župe, društva i sveukupnog naroda.

mv udbinaMVKO hodočašće u Slunj, Udbinu i Škabrnju na Dan državnosti RH 25. lipnja 2014. Hodočasnici ispred svetišta Crkve hrvatskih mučenika zajedno s mons. Tomislavom Rogićem, dekanom Udbinskog dekanata    (Foto D. Šturlić)

 

mv gunjaDostava humanitarne pomoći Gunji u srpnju 2014. (Foto D. Šturlić)

 

mv remeteDuhovna obnova za „Marte i Marije” u karmelićanskom samostanu u Remetama, veljača 2015. Voditelj duhovne obnove vlč. Ivan Norbert Koprivec, župnik župe NBDM u Velikoj Gorici   (Foto D. Šturlić)

 

mv lasinjaMVKO hodočasnici u molitvi križnoga puta u Lasinji i hodočašće u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu, ožujak 2015. (Foto M. Matković)

 

 

U župi „Rođenja Isusova” na Kajzerici, 31 obitelj (pojedinac) udružila se u 98. molitveni vjenčić grada Zagreba, uz duhovnog voditelja župnika don Miju Šibonjića. Kajzerički vjenčić preporuča se u molitve sestara Uršulinki u Varaždinu. Službu Marte i Marije u vjenčiću obnašaju Iva Buljan i Marija Matković. Misa za članove održava se svakog prvog četvrtka u mjesecu, a prije mise moli se redovito krunica za nerođene ili koja druga krunica u skladu s trenutnim blagdanima (krunica za duše u čistilištu, krunica sv. Josipa i druge). Članovi vjenčića i drugi župljani kroz 2014. i 2015. sudjelovali su u hodočašćima udruge u Mariju Bistricu, Krašić, Krasno na Velebitu, Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i Lasinje. Nadalje, članovi su imali priliku sudjelovati na duhovnim obnovama u crkvi Uznesenja sv. Križa u Sigetu i u Karmelićanskom samostanu u Remetama. Također, u skladu s nastojanjima udruge da se potpomaže rad drugih molitvenih pokreta i vjerskih inicijativa, odobrenih od nadležnih crkvenih tijela, članovi kajzeričkog vjenčića zajedno sa članovima vjenčića drugih župa sudjelovali su u tri kampanje inicijative „40 dana za život” (jesen 2014., proljeće i jesen 2015.). Sve molitvene i karitativne aktivnosti vjenčića otvorene su i za druge župljane pa je to prilika za zajedničku molitvu i međusobno druženje čime se promiče duh molitve i zajedništva u župnoj zajednici.

 

mv krasicŽupljani župe Kajzerica (župnik, članovi MVKO, članovi pjevačkog zbora, ministranti i ostali župljani na hodočašću u Krašiću, 8. listopada 2014.) pred krašićkom crkvom nakon Sv. mise i molitve za Domovinu i proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca   (Foto I. Matković)

 

Himan Kraljice obitelji, MVKO

 

Kraljice obitelji,

sva naša divota,

Tvoj Sin je naš put,

istina i vrelo života.

Molimo za Crkvu,

obitelj i za mlade,

Hrvatska nek bude mjesto

mira, ljubavi i nade!

 

. . .

 

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

vlč. Krunoslav Kolar

 

ŽIRO-RAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

ŽUPNI URED

ureduje utorkom, četvrtkom i petkom

od 17:00 do 18:00

Aktualno uredovno vrijeme župnog ureda možete saznati iz tjednih župnih obavijesti.

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

 

 

Lokacija