O sakramentima

Vidljivi znakovi nevidljive Božje milosti

Katolička Crkva ima sedam sakramenata koje je ustanovio Isus Krist, a tiču se svih razdoblja i važnih trenutaka života kršćanina: po njima vjerski život kršćana se rađa i raste, ozdravlja i prima poslanje.

 

sedam sakramenataSakramente dijelimo u tri skupine. Prva skupina su temeljni sakramenti, zato ih nazivamo sakramentima kršćanske inicijacije: krštenje, potvrda i euharistija; druga skupina su sakramenti ozdravljenja: pokora i bolesničko pomazanje, te treća skupina su sakramenti zajedništva i poslanja vjernika: sveti red i ženidba. Sigurno, ovaj raspored nije jedini mogući, ali nam on omogućuje vidjeti kako sakramenti tvore organizam u kojem svaki pojedini sakrament ima svoje životno mjesto. U tom organizmu euharistiji pripada jedinstveno mjesto kao „sakramentu nad sakramentima“. Svi su drugi sakramenti usmjereni k njemu kao svojem cilju. (usp. KKC)

 

simbol sunce 

Značenje riječi "sakrament"

Riječ sakrament znači sveti znak. Kad govorimo o sakramentima onda je riječ o svetim znakovima. Upotrebljava se i riječ misterij, a pravo značenje jest tajna ili otajstvo. Otuda nakon posvećenja kruha i vina u sv. misi svećenik kaže tajna vjere, a puk odgovara: Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo.

Sakramenti su vidljivi znakovi nevidljive Božje ljubavi i prisutnosti. Oni su mjesto, vrijeme i način na koji ovdje i sada na najizvrsniji način doživljavamo susret s Isusom Kristom. Oni nas stavljaju u spasenje. Dakle, u sakramentima je nešto dostupno našem ljudskom iskustvu, to je ono vidljivo, a nešto je izvaniskustveno, to je ono nevidljivo. A to nevidljivo jest sam Bog i ono što Bog u nama čini (usp. KKC).

Za potrebe naše župne web stranice nije nam cilj ulaziti u duboku teološku raščlambu sakramenata već o njima iznijeti osnovno tumačenje kao doprinos boljem pastoralnom radu svećenika i pastoralnih suradnika u susretu s vjernicima. Stoga su u ovome izborniku obrađeni samo oni sakramenti koji su sastavni dio župnoga pastorala. (pek)

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

vlč. Krunoslav Kolar

 

ŽIRO-RAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

ŽUPNI URED

ureduje: utorkom, četvrtkom i petkom

17:00 - 18:00

Tijekom ljeta ured je otvoren

utorkom i četvrtkom (17:00 - 18:00)

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

Tijekom ljeta nema nedjeljne večernje mise.

 

 

Lokacija