Liturgijski čitači

 

Navjestitelji Božje Riječi

Služba liturgijskih čitača je važan sastavni dio sudjelovanja vjernika u bogoslužju, a to je u crkvi pročitati za taj dan određeni svetopisamski tekst. Navještaj Evanđelja u svetoj misi pridržano je pak svećeniku ili đakonu.

marko bacanekOvo su uloge koje liturgijski čitač može obavljati u bogoslužju: 1. Nosi knjigu Evanđelja kada se kreće (ako nije nazočan đakon); 2. Čita Prvo čitanje; 3. Čita Drugo čitanje; 4. Čita Pripjevni psalam (ako nije nazočan psalmist koji pjeva); 5. Predmoli Vjerničku molitvu, i druge molitve.

Liturgijski čitači sudjeluju time u zadaći naviještanja Božje riječi bez obzira je li službi nazočan jedan svećenik, đakon ili pak više njih. Na svečanijim bogoslužjima može sudjelovati i više čitača, među njima ravnopravno muškarci i žene.

Na ambonu koji se nalazi u blizini oltara liturgijski čitač posuđuje "živoj Božjoj Riječi" svoj glas i izričaj. Dakle, njegova zadaća nije samo doslovno prenijeti tekst. Čak štoviše treba zajednicu zainteresirati tako da ona čitanje pozorno sluša i može ga razumijeti.

195 čitač2U našoj se župi uključuje priličan broj vjernika te sudjeluju kao liturgijski čitači i pjevači. Kako bi se postigla još učinkovitija uloga liturgijskih čitača potrebno je uvijek imati na umu da nije apsolutno svatko prikladan za liturgijskog čitača, iako možda ima dobru volju i želju.

Ne smije se zanemariti liturgijska i katehetska priprema i uloga samih čitača. Što liturgičari i katehisti o tome misle pogledajte u nastavku na linkovima.

I ti kao vjernik ili vjernica, ako želiš aktivno sudjelovati u liturgiji i imaš za to preduvjete, prijavi se i postani član službe liturgijskih čitača u našoj župi. Time postaješ ne samo član jedne župne zajednice već pozvani navjestitelj Božje riječi (usp. dr. Milan Šimunović, GK  i dr. s. Silvana Fužinato, IKA). pek

 

> http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=%20com_php&Itemid=41&news_ID=19604

 

>   http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=174552

 

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

vlč. Krunoslav Kolar

 

ŽIRO-RAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

ŽUPNI URED

ureduje: utorkom, četvrtkom i petkom

17:00 - 18:00

Tijekom ljeta ured je otvoren

utorkom i četvrtkom (17:00 - 18:00)

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

Tijekom ljeta nema nedjeljne večernje mise.

 

 

Lokacija