Ženidba

pastoral obitelji

 

 

 

O zaručničkim tečajevima u Zagrebu možete se opširnije informirati OVDJE

 

Muškarac i žena slika Krista i Crkve

Zaručnici se trebaju javiti u župni ured u kojem se namjeravaju vjenčati šest mjeseci prije vjenčanja. Ako netko od zaručnika nije primio sve sakramente inicijacije (krštenje, potvrda, pričest) treba se javiti u župni ured još ranije da se može na vrijeme organizirati priprava za primanje tih sakramenata.

zenidba prsteniVjenčanje je vrlo značajan trenutak u životu dvoje ljudi, muškarca i žene, koji su se upoznali i odlučili stvoriti obitelj. To je početak novog zajedničkog života u kojem će kao supružnici zajedno dijeliti dobro i zlo. Za kršćane je ženidba sakrament, to znači da mladenci na početku svoga novog života svjesno odlučuju da njihova uzajamna ljubav očituje onu ljubav koju je Krist naučavao i nadahnuo. Ljudsku zbilju ljubavi koja ih je zbližila i povezala žele živjeti onako kako je Krist živio: ljubeći druge do smrti. To znači ljubav unatoč razočaranju, vjernost unatoč slabosti, hrabrost unatoč nemoći da ispunimo očekivanja koja se u nas stavljaju, da pružimo punu radost i da nas ljubav zadovolji. To je ljubav i vjernost koja ostaje čak i onda kada po ljudskom sudu nema više za nju nikakva opravdanja - onako kao što je Krist na križu, ljudski govoreći, bio u beznadnoj situaciji, ali je donio svijetu spasenje i dobrotu.

Mladenci, njihovi prijatelji i zajednica Crkve sastaju se na bogoslužje vjenčanja i tu upravljaju molitvu da Krist mladencima udijeli svoga Duha ljubavi. Prema mjeri njihove otvorenosti i otvorenosti njihovih srdaca Duhu ljubavi Kristove, oni kao u klici dobivaju snagu i milost da tu ljubav sačuvaju, razvijaju i šire čitava svoga života.

Potrebno je da mladenci budu upoznati sa zahtjevima koje pred njih postavlja sakrament ženidbe. Za kršćane je valjano sklopljena ženidba nerazrješiva, jer oni žele do smrti i unatoč svim poteškoćama ljubiti jedno drugo i jedno za drugo se žrtvovati. Krist im za to daje svoga Duha mudrosti, savjeta i jakosti.

O valjanosti ženidbe, različitosti vjere i mješovite ženidbe, sakramentalnosti ženidbe, bračnim obvezama, civilnom vjenčanju te odgovornom očinstvu i majčinstvu biti će više riječi na zaručničkom tečaju i pripravi samog obreda vjenčanja kod nadležnog župnika. (pek)

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

vlč. Krunoslav Kolar

 

ŽIRO-RAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

ŽUPNI URED

ureduje utorkom, četvrtkom i petkom

od 17:00 do 18:00

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

 

 

Lokacija