Naši pokojnici

 

200x200 svijeća nasi pokojniciVjerujem u život budućega vijeka

„Vjerujem u općinstvo svetih“ je izričaj vjere koji izgovaramo u Vjerovanju (na sv. misi iz nedjelje u nedjelju).

Crkva opisuje „općinstvo svetih“ kao duhovno zajedništvo u kojem sudjeluju svi oni koji imaju udjela u Božjoj svetosti. To su svi koji pripadaju Bogu, međusobno čine zajednicu, Tijelo Kristovo, Crkvu. To smo mi današnji kršćani, a također i naša preminula braća i sestre, kao i svi oni koji nas slijede. „Zajedništvo svetih“ je izvanvremensko bratstvo u Kristu, zajednica koja smrću pojedinaca ne prestaje postojati. S našim pokojnicima smo povezani u Kristu koji je sa svakim od nas osobno blizak, a također s našim majkama i očevima u vjeri.

Stoga kršćanske Crkve ne njeguju kult mrtvih, nego pak kulturu sjećanja. I to je razlog da molimo za naše drage pokojne, da posjećujemo njihove grobove, osobito o blagdanima Svih svetih i Dušnoga dana, kada na njihovim počivalištima upalimo svjetlo uskrsne svijeće, svjetlo našega krštenja. Ta se povezanost posadašnjuje u svakoj misnoj žrtvi da smo zajednica u Tijelu Kristovu, povezani u ovom trenutku također i s onima koji su premiunuli, ali u Kristu žive.

Euharistijska žrtva prinosi se također za pokojne vjernike „koji su u Kristu preminuli a još se nisu posve očistili“, da bi mogli ući u Kristovu svjetlost i mir.

Sveta Monika, majka sv. Augustina, molila je i prolila mnogo suza za obraćenje svoga sina. Vapila je Gospodinu za milost da prije nego umre vidi sina “kao kršćanina katolika”. I nakon upornih molitava i žrtava punih 18 godina izmolila je sinovljevo obraćenje i od velikoga raspuštenika i propalice postao je biskup i crkveni naučitelj te jedan od najvećih svetaca Katoličke Crkve.

Prije svoje smrti majka Monika je svojim sinovima Augustinu i Navigiju rekla: Ukopajte ovo tijelo kamo god, neka vas ne muči briga za njega. Samo vas to molim da se, gdje god budete, mene sjetite pred oltarom Gospodnjim.

Sv. Monika je ovime izrekla svoju vjeru u općinstvo svetih, zajedništvo vjernika na zemlji i onih koji su već napustili ovu suznu dolinu.

Na našoj župnoj web stranici možemo, ako vi to želite, objaviti osmrtnice vaših pokojnika. Bit će to još bolja međusobna povezanost i prilika da se što više vjernika uključi u molitvu za preminulu braću i sestre.

Rodbina ili prijatelji imaju mogućnost dostaviti uredništvu osmrtnicu ili druge informacije o svojim pokojnicima koje ćemo rado objaviti na našoj web stranici u ovoj rubrici. (pek)

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

vlč. Krunoslav Kolar

 

ŽIRO-RAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

ŽUPNI URED

ureduje utorkom, četvrtkom i petkom

od 17:00 do 18:00

Aktualno uredovno vrijeme župnog ureda možete saznati iz tjednih župnih obavijesti.

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

 

 

Lokacija