• 980x300 crkva lijeva strana

 • 980x300 crkva izvana

 • 980x300 kajz pan1

Sv.  Franjo Asiški

pozdravkrižu

 

Vjera potkrijepljena razumom

24. travnja 2022.

DRUGA VAZMENA NEDJELJA

24042022 Nevjerni Toma

DUHOVNA MISAO. 2VAZ.C

Isus se u evanđelju Druge vazmene nedjelje objavljuje učenicima dva puta u razmaku od osam dana, a uvijek se radilo o prvom danu u tjednu, tj. nedjelji. Svako okupljanje zajednice vjernika prvog dana u tjednu ponazočuje Isusa, gdje on postaje vidljiv i opipljiv, kao i u evanđelju.

Nakon susreta s Uskrslim, apostoli tu radost prenose čovjeku koji je bio dio apostolskog zbora, ali nije bio nazočan tom događaju. Stoga i nije nesmotreno sumnjati u nešto takvo, kako to čini Toma, jer ne bijaše s ostalima pa ne doživljava susret s Isusom.

Ovo nam govori kako čovjek izvan zajednice nije sposoban susresti Boga, kako je Krist prisutan tamo gdje postoji jedinstvo, zajedništvo i ljubav, a ne individualnost. Krista se, dakle, susreće samo u Crkvi, zajednici njegovih vjernika.

Isus dolazi među okupljenu zajednicu i daje se Tomi opipati, da se ovaj uvjeri kako nije privid već stvarnost, da je smrt pobijeđena te da je vjera nužan produkt susreta s Isusom. U ovom trenutku pokazuje se kako je Toma itekako vjernik jer priznaje Isusa Gospodinom i Bogom. Njegova je vjera dobila i razumske argumente te sada ovaj čovjek biva nepokolebljiv svjedok Isusa Krista do mučeničke smrti.

Svatko od nas treba biti poput desetorice koja naviještaju Uskrsloga svakom čovjeku, ali i poput Tome trebamo tražiti razumske argumente vjere i biti uvijek spremni dati obrazloženje nade koja je u nama. U Tomi trebamo promatrati vjernika koji uvijek hoće više, koji doista želi upoznati svoju vjeru, a koja u zajedništvu s Božjim darom razuma uzdiže ljudski duh u razmatranje svetih otajstava do trenutka kada će ona u vječnosti postati našom zbiljom.

 

 • Škrabica mudrosti

  Škrabica mudrosti

  Ovdje možete pronaći raznoliko duhovno blago koje će Vam usmjeravati korake prema Spasitelju svijeta, Isusu Kristu... te prema svakom čovjeku
  Read More
 • Vijesti iz Vatikana

  Vijesti iz Vatikana

  Papina poruka za korizmu 2022.   https://ika.hkm.hr/novosti/papina-poruka-za-korizmu-2022/      . . .    > Angelus 6. siječnja 2022. na Trgu sv. Petra u
  Read More
 • Naša obitelj slavi crkvenu godinu

  Naša obitelj slavi crkvenu godinu

  Ova jedinstvena knjiga prati tijek crkvene godine te na razumljiv način opisuje blagdane, liturgijske pojmove, vjerničke običaje i još puno
  Read More

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

vlč. Krunoslav Kolar

 

 

ŽIRO-RAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

Župni ured je otvoren utorkom, četvrtkom  i petkom od 17:00 do 18:00.

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

 

 

Lokacija