• 980x300 crkva lijeva strana

 • 980x300 crkva izvana

 • 980x300 kajz pan1

Ugodnu vijest oglašujte, neka se čuje, objavljujte do nakraj zemlje: Gospodin izbavi narod svoj, aleluja!

Ulazna pjesma 6. vazm. nedj. (usp. Iz 48, 20) 

pozdravkrižu

 

Vjera potkrijepljena razumom

24. travnja 2022.

DRUGA VAZMENA NEDJELJA

24042022 Nevjerni Toma

DUHOVNA MISAO. 2VAZ.C

Isus se u evanđelju Druge vazmene nedjelje objavljuje učenicima dva puta u razmaku od osam dana, a uvijek se radilo o prvom danu u tjednu, tj. nedjelji. Svako okupljanje zajednice vjernika prvog dana u tjednu ponazočuje Isusa, gdje on postaje vidljiv i opipljiv, kao i u evanđelju.

Nakon susreta s Uskrslim, apostoli tu radost prenose čovjeku koji je bio dio apostolskog zbora, ali nije bio nazočan tom događaju. Stoga i nije nesmotreno sumnjati u nešto takvo, kako to čini Toma, jer ne bijaše s ostalima pa ne doživljava susret s Isusom.

Ovo nam govori kako čovjek izvan zajednice nije sposoban susresti Boga, kako je Krist prisutan tamo gdje postoji jedinstvo, zajedništvo i ljubav, a ne individualnost. Krista se, dakle, susreće samo u Crkvi, zajednici njegovih vjernika.

Isus dolazi među okupljenu zajednicu i daje se Tomi opipati, da se ovaj uvjeri kako nije privid već stvarnost, da je smrt pobijeđena te da je vjera nužan produkt susreta s Isusom. U ovom trenutku pokazuje se kako je Toma itekako vjernik jer priznaje Isusa Gospodinom i Bogom. Njegova je vjera dobila i razumske argumente te sada ovaj čovjek biva nepokolebljiv svjedok Isusa Krista do mučeničke smrti.

Svatko od nas treba biti poput desetorice koja naviještaju Uskrsloga svakom čovjeku, ali i poput Tome trebamo tražiti razumske argumente vjere i biti uvijek spremni dati obrazloženje nade koja je u nama. U Tomi trebamo promatrati vjernika koji uvijek hoće više, koji doista želi upoznati svoju vjeru, a koja u zajedništvu s Božjim darom razuma uzdiže ljudski duh u razmatranje svetih otajstava do trenutka kada će ona u vječnosti postati našom zbiljom.

 

 • Škrabica mudrosti

  Škrabica mudrosti

  Ovdje možete pronaći raznoliko duhovno blago koje će Vam usmjeravati korake prema Spasitelju svijeta, Isusu Kristu... te prema svakom čovjeku
  Read More
 • Vijesti iz Vatikana

  Vijesti iz Vatikana

  Papina poruka za korizmu 2022.   https://ika.hkm.hr/novosti/papina-poruka-za-korizmu-2022/      . . .    > Angelus 6. siječnja 2022. na Trgu sv. Petra u
  Read More
 • Naša obitelj slavi crkvenu godinu

  Naša obitelj slavi crkvenu godinu

  Ova jedinstvena knjiga prati tijek crkvene godine te na razumljiv način opisuje blagdane, liturgijske pojmove, vjerničke običaje i još puno
  Read More

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

vlč. Krunoslav Kolar

 

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak i petak, te po dogovoru

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

 

Lokacija