• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

"Za sebe si nas stvorio, Gospode, i nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi."

Sveti Augustin

pozdravkrižu

 

Molitva i rad - bitni oblici naše ljudskosti

16. nedjelja kroz godinu (C), 2016.

16C

Bog se čovjeku očituje poput putnika koji traži gostoprimstvo. Onome koji ga prima uzvraća iznad svakog očekivanja.

Usporedimo li tekstove prvog čitanja i evanđelja, primijetit ćemo da se u oba slučaja radi o radu i o brizi za gosta, ali da ta briga i to nastojanje bivaju sasvim različito ocijenjeni.

Vidimo kako Abraham ne miruje i trči sve dok svojim gostima ne da ono najbolje: njegova je nagrada božansko obećanje da će dobiti sina.

Vidimo i Martu, kako trči i nema mira dok Isusu, koji je gost u njenoj kući ne priredi dostojnu dobrodošlicu: njezina je nagrada Gospodinova opomena, koja u usporedbi s Marijinim ponašanjem izgleda gotovo kao obescijenjivanje. Marta čini isto što i Abraham, ali za razliku od njega ona dobiva opomenu. Kako se to proturiječje može objasniti? Abrahamova vjera i njegovo djelovanje stoje u međusobnom odnosu i odgovaraju unutarnjern stavu. Djelovanje proizlazi iz vjere i obrnuto. Stoga on može slobodno stupiti pred Boga i otvoriti mu se.

Slično čini i Marija. Ona slijedi svoj unutarnji glas koji je u tom trenutku upućuje k Isusu da ga sluša bez ikakvih vanjskih smetnji. Marta je ta koja Isusa srdačno prima i koja mu želi sve dati, kao Abraham. No, onda doživljava unutarnji nesklad. Jer sve želi učiniti savršeno, dolazi do razdora između akcije i kontemplacije - i jedno i drugo je dobro i jednako vrijedno. Ona svoju ljutnju izražava tako što se kod Isusa žali na svoju sestru. A Isus je s ljubavlju upućuje na ono bitno; on priznaje njezin trud i brigu, ali istovremeno joj svraća pažnju na ono najvažnije: onaj unutarnji stav ravnoteže vjere i djela koji će je približiti Bogu. Tako, pri pomnijem promatranju nestaje ona prividna proturiječnost između starozavjetnog čitanja i novozavjetnog odlomka.

Naš je cilj cjelovito i uvijek jače prianjanje k Bogu. Molitva i rad su izražajni oblici naše ljudskosti - od Boga dani i zato kao takvi dobri - koji nam moraju pomoći na putu prema tom cilju. No oni to mogu samo ako se, slušajući unutarnji glas, iskreno trudimo oko njihova sklada. (pk)

 

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak i subota,

te po dogovoru

 

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa: 9:00

Župna misa: 11:00

Večernja misa: 18:30

 

Lokacija