• 980x300 crkva lijeva strana

 • 980x300 crkva izvana

 • 980x300 kajz pan1

"Tko dakle misli da stoji, neka pazi da ne padne. Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati."

 Iz Prve poslanice Korinćanima (1. Kor 10, 12-13) 

pozdravkrižu

 

Obdari nas, Bože, životom vječnim

32C

32. nedjelja kroz godinu (C), 06.11.2016.

Nedavno sam naišao na vrlo zanimljive rezultate jedne ankete na pitanje: Vjerujete li u život poslije smrti? Glasovale su 3143 osobe.

Rezultate ćemo saznati kasnije, ali zanimljivo je što neki od njih misle o životu poslije smrti. Vjeruju li ili ne vjeruju u život poslije smrti? (DA ili NE). Ovo su njihove izjave:

 • Nisam sigurna, ali želim vjerovati za svaki slučaj.
 • Duša je vječna, tijelo je odijelo.
 • Vjerujem u ljubav koja ne umire.
 • Teška glupost, u to vjeruju samo fanatici.
 • Nevjernici će i te kako vjerovati kad dođe vrijeme, ali tad će biti prekasno.
 • Neka se preispitaju oni koji misle da je ovo jedini život.
 • Vjerujem, jer ovo što većina nas proživljava u drugoj polovici života i nije neki život!
 • Obzirom da može sve i da se je vratio, molim Isusa da mi se javi, trebam ga hitno!
 • Kada dođe čas, čak i nevjernici postaju vjernici.
 • Mora da je tamo jako dobro, nitko se ne vraća.
 • Lijepo je vjerovati, kada ne bi bilo toga mnogi bi bili puno opakiji, zločestiji, a dobro je činiti dobro.
 • Mi svi, kao i sva bića na svijetu, hrana ostalim bićima.
 • Kako da ne? Svaki dan umirem od gladi i opet sam živ!
 • Svemu dobrom dođe kraj, pa tako i životu, morat ću vas razočarati vjernici primitivni, baš mi vas je žao.
 • Glupost, kako može postojati život poslije smrti? Tko to može dokazati i objasniti kako postoji život ako je nastupila smrt?
 • Ali, zašto se ubiti ako nema ništa poslije?
 • Crvi imaju zadnju riječ...
 • Da, da mnogo se pravimo mangupima dok imamo dovoljno novaca i dok nas ne snađe zlo, ali poslje svi vičemo: O, Bože, pomozi! Kako brzo mijenjamo mišljenje.
 • Da nema ničega iza smrti, ne bi niti sada bilo ičega; morat će zločinci odgovarati za svoje čine.
 • Da! Nakon moje smrti fino će živjeti grobari, grob-muzičari, cvjećari, svjećari, nasljednici...
 • Ako je ovo sve što nam je ostalo od života onda me možete odmah ubiti.
 • Život nikada ne prestaje, materija mijenja oblike, a duša je vječna.

Ovo su neki od odgovora naših suvremenika iz ankete od 3143 glasovanja:

 • DA - Da vjeruju u život poslije smrti glasovalo je njih 1966 ili 63%
 • NE - Da ne vjeruju u vječni život poslije smrti glasovalo je njih 1177 ili 37%

U događaju današnjeg evanđelja sudjeluju Isus i njegovi suvremenici - saduceji, članovi židovske religiozne stranke, koji misle da život poslije smrti ne postoji. Saduceji se raduju, misleći kako Isusa dovode u nepriliku postavljajući mu pitanje: Sedam muževa imalo je neku ženu i kojem će mužu ona pripasti u vječnom životu? Isus se ne uzbuđuje jer zna u kakvoj su zabludi. Kad je riječ u životu poslije smrti, i mi upadamo u zamku kao da je "onostranost" nastavak "ovozemaljskoga", jednak život ovome ovdje na zemlji, samo bez muke, bez boli i nevolja. I tako do beskraja.

Ali, to nije to! To je drugačije nego što si možemo predočiti. Ovom svijetu, ovom ljudskom životu, pripadaju samo vrijeme i prostor, a ne i vječnost. Predodžba o vječnosti kao beskrajno dugom vremenu je kriva. Smrću završava ovozemaljski život koji si možemo našim iskustvom predstaviti. Pa ni Boga ne možemo našim razumom predstaviti jer ne pripada ni ovom vremenu ni ovom trodimenzionalnom prostoru.

Ali tko u Boga vjeruje, osjeća da je ON tu - među nama. To dokazuje naša ljubav prema Kristu koji je svojim životom, smrću i uskrsnućem pokazao da je ljubav jača od smrti! Ako je Bog Ljubav i tko Njega ljubi nije za Njega mrtav. Naši pokojnici za Njega nisu mrtvi. Ni za nas! On nije Bog mrtvih nego živih! Ako postoji Bog, onda postoji i vječni život! On ostaje Bog mojega života i onda kad jednoga dana dođe smrt. On je i u smrti moj život.

Apostol Pavao piše kršćanima u Rimu: Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolje? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač? Nakon postavljenog pitanja, sam daje odgovor: Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem (Rim 8,38-39).

. . .

Prvo čitanje, Druga knjiga o Makabejcima 2Mak 7, 1-2.9-14

U one dane: uhvatiše sedmoricu braće zajedno s njihovom majkom. Kralj naredi da ih biju bičevima i volovskim žilama: htio ih je prisiliti da jedu zabranjeno svinjsko meso. Jedan od njih progovori u njihovo ime: "Što nas želiš pitati i od nas saznati? Radije ćemo umrijeti nego da prestupimo zakone svojih otaca!"

Drugi izdišući reče: "Ti nam, zlikovče, oduzimaš sadašnji život, ali će nas Kralj svijeta, zato što umiremo za njegove zakone, uskrisiti na život vječni." Poslije njega mučili su trećega. On spremno isplazi jezik kad su zatražili i hrabro pruži ruke. Junački reče: "Od neba sam primio ove udove, ali ih zbog njegovih zakona prezirem i nadam se da ću ih od njega natrag dobiti." I sam kralj i njegova pratnja zadiviše se hrabrosti mladića koji je prezirao muke.

Kad je taj preminuo, podvrgli su četvrtoga istim mukama. Prije nego što je izdahnuo, reče ovo: "Blago onom koji umre od ruke ljudi, u čvrstoj nadi koju ima od Boga: da će ga Bog uskrisiti! A ti - za tebe nema uskrsnuća na život!"

. . .

Drugo čitanje, Druga poslanica Solunjanima 2Sol 2, 16-3, 5

Braćo: Sam Gospodin naš Isus Krist i Bog, Otac naš, koji nas uzljubi i koji nam po milosti dade trajno ohrabrenje i dobru nadu, neka ohrabri vaša srca i neka ih učvrsti u svakom dobru djelu i riječi!

Uostalom, molite, braćo, za nas da riječ Gospodnja trči i proslavlja se kao i u vas i da se oslobodimo nezgodnih i opakih ljudi. Jer nemaju svi vjere! Ali, vjeran je Gospodin koji će nas učvrstiti i sačuvati od Zloga. A uzdamo se, u Gospodinu, u vas: da vršite i da ćete vršiti ono što vam zapovijedamo. A Gospodin neka upravi srca vaša k ljubavi Božjoj i postojanosti Kristovoj.

. . .

Evanđelje, Luka 20, 27-38

U ono vrijeme: Pristupe neki od saduceja koji niječu uskrsnuće i upitaše Isusa: "Učitelju! Mojsije nam napisa: Umre li bez djece čiji brat koji imaše ženu, neka njegov brat uzme tu ženu te podigne porod bratu svomu. Bijaše tako sedmero braće. Prvi se oženi i umrije bez djece. Drugi uze njegovu ženu, onda treći; i tako redom sva sedmorica pomriješe ne ostavivši djece. Naposljetku umrije i žena. Kojemu će dakle od njih ta žena pripasti o uskrsnuću? Jer sedmorica su je imala za ženu."

Reče im Isus: "Djeca se ovog svijeta žene i udaju. No oni koji se nađoše dostojni onog svijeta i uskrsnuća od mrtvih niti se žene niti udaju. Zaista, ni umrijeti više ne mogu: anđelima su jednaki i sinovi su Božji jer su sinovi uskrsnuća."

"A da mrtvi ustaju, naznači i Mojsije kad u odlomku o grmu Gospodina zove Bogom Abrahamovim, Bogom Izakovim i Bogom Jakovljevim. A nije on Bog mrtvih, nego živih. Tà svi njemu žive!"

. . .

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

SWIFT: ZABAHR2X

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak i subota

te po dogovoru


SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa: 9:00

Župna misa: 11:00

Večernja misa: 18:30

 

Lokacija