• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

"Otvori, Gospodine, srca naša, da se priklonimo riječima Sina tvoga!"

Djela apostolska (Dj 16, 14b)

 

pozdravkrižu

 

Tko je Isus za mene?

24. NEDJELJA KROZ GODINU (B), 16.9.2018.

24B

Biblijski tekstovi postavljaju danas u središte nekoliko pitanja koja dotiču bit kršćanske egzistencije. Tko je Isus Krist? Kako trebamo vjerovati u njega i u samoga Boga? Što ta vjera od nas zahtijeva ako zaista želimo biti kršćani?

Ta se pitanja još od Isusova vremena postavljaju svakom čovjeku i za svakoga su aktualna. A odgovori su mnogostruki kao i pitanja. Tko je Isus Krist?

Apostoli, svjedoci Kristovih čudesa, preko Petra priznaju Isusa Mesijom. No za njih je teško prihvatiti Božji naum spasenja koji traži trpljenje i smrt Kristovu. Tko želi biti njegov učenik mora ga i na ovom mračnom putu slijediti, gdje je vjera u Božju riječ jedino svjetlo.

Kršćani svih vremena su Isusovi sljedbenici, njegovi učenici. I dođe Isus u naše vrijeme, u predjele naših gradova i naselja. I upita svoje učenike govoreći: "Što kažu ljudi, tko sam ja?"

Oni mu odgovore:

"Gospodine, jedva da se o tebi još govori. Prošla su vremena slušanja, vremena izazovâ, straha i pokore. Ljudi su se snašli. Idu za svojim poslom, peru svoja kola i izvode svoje pse, govore o inflaciji, povišenju plaće i o slijedećoj nogometnoj utakmici. Oni imaju druge ideale i druge vijesti.

Neki te zamišljaju po svojoj slici i prilici. Izvrću tvoje riječi. Kažu da si neki čudan svetac, opsjeni zanesenjak, koji je barem za sebe ispunio san o ljubavi prema ljudima, utemeljitelj religije, umro za svoje ideale.

Drugi opet vele da si gigantska opsjena ljudskih mogućnosti, opijumski oblak što uspavljuje naša osjetila, ogromno platno na koje se mogu projicirati sve ljudske težnje.

Neki kažu da si središte kolektivnog pjesništva zajednice, podstrek za sve religiozno nadarene, trag samozatajivanja koji je vrijedno slijediti.

Drugi opet kažu da si prazna formula za sve i za ništa, svečana beznačajnost, obična ceremonija.

Mnogi vele da si žalosna uspomena zloupotrebljenog imena degradiranog na simbol od plemenite kovine što se na lančiću nosi oko vrata.

Neki opet kažu da si krik izmučene prirode što su je napustili Bog i svi dobri duhovi."

A tada Isus upita svoje učenike iz naših kršćanskih gradova i sela izravno i jasno: "A što kažete vi, tko sam ja?"

Je li moj odgovor izravan i jasan? Kakav mi je odgovor takav će mi vjerojatno biti i život.

 

Misna čitanja 24. nedjelje kroz godinu (B) Izvor: zupa-kajzerica.com/m.fischer

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak i subota,

te po dogovoru

 

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa: 9:00

Župna misa: 11:00

Večernja misa: 18:30

 

Lokacija