• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

"Otvori, Gospodine, srca naša, da se priklonimo riječima Sina tvoga!"

Djela apostolska (Dj 16, 14b)

 

pozdravkrižu

 

Tko riječju i djelom svjedoči ljubav je Isusov

26. NEDJELJA KROZ GODINU (B), 30.9.2018.

26B

Isus Krist je većinom prikazan s raširenim rukama, koje, iako pribijene na križ, na neki način s puno ljubavi grle čitav svijet. To je autentičan način da se bude kršćanin: otvoriti se čitavom čovječanstvu.

U današnjemu Markovu evanđelju apostol Ivan izvještava Isusa, kako su nekome zabranili da u ime Isusovo izgoni zloduhe, jer taj nije njihov, ne ide s njima. Isus opominje apostole: Ne branite mu… Tko nije protiv nas, za nas je. Ovim riječima, Isus ih odvraća od svake zavisti, pogotovo kad netko čini dobro. Duh čini mnogo dobroga i izvan kruga dvanestorice.

I nama se često događa da pod izlikom pravovjernosti pripadnost Isusu sudimo prema pripadnosti određenoj političkoj, socijalnoj, religioznoj ili konfesionalnoj grupi. No ništa i nitko ne može prisvojiti za sebe Duha Božjega.

Ljudi imaju različitu boju kože, pripadaju različitim religijama, nacijama, govore različite jezike. Ali svima im je sreća i patnja, zdravlje i bolest, život ili smrt zajednička sudbina.

Napast da budemo isključivi je nelegitimna, radilo se pri tom o bilo kojem području života, bilo unutar ili izvan Crkve. U našoj zajednici ima toliko malih i slabih čija nam se religija čini glupom i vjera djetinjastom. No mi nemamo pravo te ljude isključiti iz naše zajednice. Naprotiv! Isus nam pokazuje kako su naša mjerila kriva. "Onomu tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more" (Mk 9,42).

Puno je na svijetu "anonimnih kršćana" koji žive evanđeoske vrjednote (bratstvo i sestrinstvo svih ljudi, služenje nemoćnima, zalaganje za društvenu pravednost i pomirenja), a ne pripadaju zajednici vjernika. Isus kaže da je dostatna "čaša vode". Ili, kako to reče Augustin: "Mnogi koji su 'u Crkvi' izvan nje su, a mnogi koji su 'izvan Crkve' u njoj su".

Tko god riječju i djelom svjedoči ljubav koju je posvjedočio i navijestio Isus, taj je sigurno Isusov. Dobrota je pokušaj čovjeka da svijet učini ljepšim, a sebe sličnijim Bogu. Iako dobro nije tako spektakularno kao mržnja i ne zna se uspješno prodati u medijima kao loša vijest, dobro postoji i uvijek iznova izranja na vidjelo u dobrim ljudima.

Misna čitanja 26. nedjelje kroz godinu (B)       Izvor: zupa-kajzerica.com/virc.at/andjelko.domazet/schott-messbuch

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA
Kajzerica
Ulica IX. Podbrežje 35
10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak i subota,

te po dogovoru

 

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa: 9:00

Župna misa: 11:00

Večernja misa: 18:30

 

Lokacija