• 980x300 crkva lijeva strana

 • 980x300 crkva izvana

 • 980x300 kajz pan1

Sv.  Franjo Asiški

pozdravkrižu

 

Izgubljeni sinovi milosrdnog Oca

27. ožujka 2022.

ČETVRTA KORIZMENA NEDJELJA (C)

27032022 Izgubljeni sinovi milosrdnog Oca

DUHOVNA MISAO. 4KOR.C

Jedna od najljepših prispodoba koju je Isus upotrijebio kao pouku za narod, a koju nam donosi četvrta korizmena nedjelja, je prispodoba o izgubljenom sinu.

Poznat nam je razvoj događaja: mlađi sin traži svoj dio imanja te odlazi u daleku zemlju gdje je sve dobiveno potratio. Iako mu po pravu nije trebao ništa dati, otac mu je dao dio imanja čime je pokazao svoju neizmjernu ljubav, a još je veću ljubav pokazao u onom trenutku kada je mlađeg sina, koji je dotaknuo dno života, primio pod svoj krov i priredio gozbu u čast njegovu povratku. Ta je gesta razbjesnila starijeg sina koji je uvijek bio uz oca, što mu ovaj ujedno predbacuje, te ne želi biti dionikom slavlja.

Iako češće govorimo o mlađem sinu kao izgubljenom, i stariji se jednako izgubio u svojoj proračunatosti i izvanjskom poštovanju oca samo da bi dobio imanje. Dok se mlađi pokajao, stariji sin je ostao u stanju srditosti koja je i njega na određen način odvela u daleku zemlju, tj. srcem je napustio oca.

Ova prispodoba je slika grešnosti ljudi koji svojim odlukama odlaze od Boga, ali i onih koji uz njega ostaju te nerijetko, držeći se pravednicima, s visoka gledaju na one koji Bogu dolaze nakon raznih životnih brodoloma. Tako se u izgubljenim sinovima može svatko od nas prepoznati dok u ocu prepoznajemo samog Oca nebeskoga koji nas sve jednako ljubi, bez obzira na to gdje smo u odnosu na njega, jer smo njegova djeca. Umjesto da se smatramo svecima, poput starijeg sina, valja nam se iskazati grešnima i nedostojnima, poput mlađeg sina, te tražiti oprost.

A priliku za to imamo redovito u sakramentu ispovijedi gdje svoje izgubljene sinove i kćeri iščekuje milosrdni Otac nebeski koji nam po oproštenju grijeha daruje novi život u Duhu Svetome te nas prima za sustolnike gozbe Jaganjčeve.

 • Škrabica mudrosti

  Škrabica mudrosti

  Ovdje možete pronaći raznoliko duhovno blago koje će Vam usmjeravati korake prema Spasitelju svijeta, Isusu Kristu... te prema svakom čovjeku
  Read More
 • Vijesti iz Vatikana

  Vijesti iz Vatikana

  Papina poruka za korizmu 2022.   https://ika.hkm.hr/novosti/papina-poruka-za-korizmu-2022/      . . .    > Angelus 6. siječnja 2022. na Trgu sv. Petra u
  Read More
 • Naša obitelj slavi crkvenu godinu

  Naša obitelj slavi crkvenu godinu

  Ova jedinstvena knjiga prati tijek crkvene godine te na razumljiv način opisuje blagdane, liturgijske pojmove, vjerničke običaje i još puno
  Read More

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

vlč. Krunoslav Kolar

 

 

ŽIRO-RAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOG UREDA

Župni ured je otvoren utorkom, četvrtkom  i petkom od 17:00 do 18:00.

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

 

 

Lokacija